Hogyan dolgozik egy jó fejvadász?

szerző: Kutasi Judit
2011 március 16.

Speciális munkaköröket hirdető cégek és egyedi tudással rendelkező szakemberek. Hogyan találhatnak minél gyorsabban egymásra? A kulcs ezúttal a fejvadász. Íme, a munkamódszere…

Komplex feladatkör

Elsősorban nem a jelölteknek keres állást, hanem az ügyfélnek próbál megfelelő munkatársat találni egy jó fejvadász. Benei Adrienn, a Bright Solution Consulting Kft. ügyvezető partnere úgy fogalmaz, a valódi fejvadászat iparágtól független, és inkább a vezetői szintekhez kötött. Első számú vezetőt mindenképpen ezzel a módszerrel érdemes keresni, valamint ugyanez a teendő az alacsonyabb szintű, de nagyon speciális tudással rendelkező munkakörök esetében is.

A tanácsadó szerint fejvadász segítségét jellemzően akkor kérik a cégek, ha minőségi cserét terveznek felső vagy középvezetői szinten, és meg szeretnének győződni arról, hogy valóban van jobb a munkaerőpiacon, vagy speciális tudással rendelkező szakembereket keresnek. Példaként említi a speciális fejlesztő mérnököket, akiknél elvárt a több nyelv ismerete és az egyedi szaktudás. Lehetnek akár az IT területén is olyan szakemberek, akiknek különleges tudásuk van, vagy korábban alkalmazott programnyelvet ismernek, ami már nem olyan elterjedt, de néhány rendszer még így íródott. A teljesség igénye nélkül: a pénzügyi szektorban is vannak olyan pozíciók, ahol valami különleges ismeretre van éppen szükség, és nem feltétlenül felső vagy középvezetői szintű munkakörökről beszélünk.

Piaci elemzés

Benei Adrienn hangsúlyozza, a valódi fejvadász nem „csak” jelölteket mutat be megbízójának, hanem pontos piaci adatokat, „elemzéseket” is készít arról, hogy adott pillanatban milyen képességű személyek állnak rendelkezésre az érintett pozícióban a szektor többi szereplőjénél. Ami még ennél is fontosabb, – teszi hozzá a szakember – a fejvadász ismeri a megbízóját, így az adott csapathoz a lehetőségekhez képest legjobban illeszkedő egy vagy több személyt mutat be. Ahhoz, hogy ezt meg tudja tenni, fel kell térképeznie a piacot, majd felvenni a kapcsolatot az összes szóba jöhető személlyel, hogy az ügyfélnek megfelelő információkat nyújthasson a döntéshez.

Egy jó fejvadásszal való együttműködés ugyanis segíti a szervezet fejlődését, mert az általa kapott információk alapján tervezni lehet a belső fejlesztéseket, kulcsember- és talent programokat. Ebből adódóan a Bright Solution Consulting Kft. ügyvezetője az egyik legfontosabb szempontnak az együttműködés során azt tartja, hogy a tudatos piaci elemzéseknek köszönhetően elkerülhető, hogy a vállalat számára fontos munkakörökben hiány keletkezzen.

Munkamódszer

Klasszikus fejvadászat segítségével körülbelül 4-6 hét alatt lehet megfelelő jelölteket találni. Az adott pozícióra esélyes pályázók köre a pozíciót jelenleg betöltők, valamint a helyettes vagy egy szinttel alattuk lévő munkakörökben dolgozók számából áll össze. A keresés alatt a lehetséges jelöltek száma még bővülhet néhány szektor-elhagyó jelentkezővel, aki most visszatérne. Például ha a bankszektorba kell a egy IT vezetői munkakörbe a megfelelő jelöltet megtalálni, – és az elvárások között egyértelműen szerepel a banki tapasztalat – akkor a keresés első körben a Magyarországon működő pénzintézetek körében kezdődik.

Adatbázisos keresés esetén a tanácsadó rövid idő alatt, azaz 2 hét alatt mutatja be – az adatbázisban lévő jelöltek közül – a legesélyesebbeket, akik között jó esetben a biztos befutó is ott van. Ebben az esetben az ügyfél nem kap a munkaerőpiacra vonatkozó plusz információkat, amelyek később segíthetik szervezetének alakításában.

A fejvadász szakma egyik alapköve a bizalom. A Bright Solution ügyvezető partnere ezért úgy fogalmaz, vannak olyan pályázói kérdések, amelyekre nem válaszolhat a tanácsadó a kiválasztás során. Sok esetben például a folyamat végéig egyáltalán nem beszélhet arról, ki a megbízója. „Nem szoktam továbbá a konkrét bérről sem tájékoztatni a pályázót. Juttatásokról beszélünk, mint céges autó, cafeteria, de a végleges csomagról végül úgyis a megbízó fog egyeztetni a kiválasztott jelölttel” – teszi hozzá a tanácsadó. Benei Adrienn ezt azzal magyarázza, hogy a megbízó tudja a legjobban, mennyire illeszkedik az új munkavállaló a bérstruktúrájába, illetve mekkora mozgástere van a bérek tekintetében.

fejvadász  •  jl_karrier  •  megbízó  •  jelölt  •  adatbázis  •  speciális tudás
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen