Hány éves? Az életkor a legfőbb oka a munkahelyi diszkriminációnak

szerző: Kutasi Judit
2011 március 31.

Leggyakrabban az életkor miatt éri hátrányos megkülönböztetés az alkalmazottakat a hazai munkahelyeken. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság legfrissebb kutatása szerint ezt követi a nemek közti és az egészségügyi állapot alapján történő megkülönböztetés.

Az életkor miatti diszkrimináció a közszférában a legmagasabb, ugyanakkor a versenyszférában is majdnem ugyanennyi dolgozó érzi úgy, hogy kora miatt éri hátrányos megkülönböztetés. „A diszkrimináció elleni küzdelem - a társadalmi szemléletformálás és hatósági munka erősítése” elnevezésű uniós projekt keretében készült kutatás első két évét a héten értékelték egy budapesti konferencián.

Az eredmények szerint nemük miatt legnagyobb arányban a versenyszférában dolgozókat, legkisebb arányban a civil szféra munkavállalóit érte hátrány. Egészségi állapot miatt pedig legnagyobb arányban a köz-, illetve kormánytisztviselők tapasztaltak hátrányos megkülönböztetést.

Az életkor, a nemek és az egészségi állapot után a negyedik a sorban a családi állapothoz, az ötödik pedig az etnikai hovatartozáshoz köthető hátrányos megkülönböztetés. A kutatásból az is kiderült, hogy az egészségügyi probléma növeli leginkább a diszkrimináció valószínűségét. Hatszoros a hatás ott, ahol ez befolyásolja a munkavégző képességet, és másfélszeres azokban a munkakörökben, amelyekben nem.

A Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Kutatóintézetének egyik korábbi felmérése szerint az emberek majdnem hatvan százaléka tud ugyan arról, hogy létezik Magyarországon olyan törvény, amely tiltja a diszkriminációt, és védi az emberek egyenlő bánásmódhoz fűződő jogát. Hetven százalék azonban mégsem hallott az Egyenlő Bánásmód Hatóságról.

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen