Közhelycsapda: mit tilos mondani az interjún?

szerző: Kutasi Judit
2011 március 31.

Nem elég megtalálni, meg is kell szerezni az áhított állást! Ehhez pedig gyakran kevés a szakmai tudás, az önbizalom vagy épp a megfelelő önértékelés. Legalább ennyire fontos, mit és hogyan fogalmaz meg az álláskereső. De hogyan „adhatja el” magát a pályázó leendő főnökének? Először is kerülje a közhelyeket…

Karrier-tanácsadók szerint bár nem árt alaposan felkészülni minden egyes állásinterjúra, az előre begyakorolt klisék akár veszélyesek is lehetnek. Ezek nem csak az önéletrajz esetében, hanem a felvételi beszélgetésen is komoly versenyhátrányt okozhatnak. A HR-esek ugyanis könnyen elkönyvelhetik a jelöltet, ha úgy látják, nincs egy önálló gondolata sem, csupán „egy a sok közül”. Elengedhetetlen tehát az udvarias, természetes viselkedés, illetve a jelentkezőnek arra is oda kell figyelnie, hogy egyénisége megmutatkozzon.

Azok a pályázók, akik görcsösen meg szeretnének felelni az álláshirdetésben megfogalmazott elvárásoknak, könnyen a közhelyek útvesztőiben találhatják magukat. Az interjúztatók azonban nem kíváncsiak arra, ha valaki csupán annyit mond, hogy „nagyon szeretem a kihívásokat” vagy „szeretek csapatban dolgozni”. Az ilyen fordulatoknál pályakezdők esetében sokkal hatásosabb egy sikeres iskolai gyakorlat bemutatása. Több éves szakmai múlttal rendelkezők esetében pedig egy-két rázós munkahelyi helyzet kezelését ajánlott feleleveníteni, amelyből a jelölt személyiségére is következtetni lehet.

Érdemes elkerülni a „dinamikus egyéniség vagyok”, illetve a „szeretek sikeres lenni” fordulatokat is. Szerencsés jobban körülírni, illetve a miértekre is kitérni, ha valaki „valami irodai munkát szeretne” vagy „multi cégnél, nemzetközi környezetben szeretne elhelyezkedni”.

Az „érdekelnek a kihívások, az új tapasztalatok” mondat is gyakran elhangzik az álláskeresők szájából. Bár ezt a legtöbb munkaadó szívesen fogadja, azonban arra is kíváncsiak, mely területeken szeretne a leendő alkalmazott újabb tapasztalatokra szert tenni. A HR-esek többsége azt állítja: az a jelölt lehet a befutó, aki nem csak azt állítja, hogy minden helyzetben könnyen feltalálja magát, hanem a helyszínen, az interjú kellős közepén is képes tanúbizonyságot tenni rátermettségéről.

interjúztató  •  álláskereső  •  jl_karrier  •  HR-es  •  közhely
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen