Így adhatja el magát az álláskereső

szerző: Kutasi Judit
2011 április 13.

Hogyan mérettesse meg magát az álláskereső? Hogyan készüljön fel az állásbörzére? Mit vigyen magával, hogyan öltözzön fel? Egyáltalán mekkora tétje van annak, ki miként jelenik meg és viselkedik egy ilyen rendezvényen? A hatékony megjelenés legfontosabb lépéseit gyűjtötte össze ezúttal a Jobline Magazin.

Keresés célirányosan

Az álláskeresők többségének, főleg a fiatalabbaknak azonnal összerándul a gyomra, ha arról kérdezik őket, milyen területen képzelik el a jövőjüket. Szakértők szerint azonban talán ez a legfontosabb, amit tisztázni kell, mielőtt valaki elindul egy interjúra vagy egy állásbörzére. Amint a pályázóban körvonalazódik, milyen szakmai célkitűzései vannak, milyen jellegű állást szeretne, már „csak” a megfelelő céget kell meggyőzni arról, hogy őt alkalmazzák. A börzéken egyébként több cég is tart tájékoztató előadást. Ezeket végighallgatva számos hasznos, kiegészítő információt lehet gyűjteni, amelyek birtokában egy későbbi állásinterjún akár komoly versenyelőnyre is szert lehet tenni.

Kereslet-kínálat

További segítséget nyújt az alapos tájékozódás a börzéken megjelenő cégek profiljáról, vezetőiről és munkatársairól, valamint az éppen nyitott pozícióikról. Ezt legkönnyebben az adott rendezvény honlapján lehet megtenni, ahol fel lehet térképezni, mely munkaadók kínálata találkozik az álláskereső elképzeléseivel. Ilyenkor a pályázónak érdemes egy listát összeállítani, mely vállalatoknál szeretné otthagyni az önéletrajzát.

Mérlegelés

Nem csak egy állásinterjú, hanem egy karrier nap előtt is ajánlott egy kis önvizsgálatot végezni. Össze kell vetni a kiválasztott cégek elvárásait a pályázó tudásával, képességeivel, majd fel kell mérni, mennyi idő alatt lehet az adott hiányosságokat pótolni. A jelentkező előre gondolja végig azt is, mely cégeknek milyen kérdéseket szeretne a helyszínen feltenni.

Irány a stand!

Mivel az álláskereső névjegye maga az önéletrajz, fontos, hogy ez a legkifejezőbb, legmeggyőzőbb legyen. Legalább annyi CV-t érdemes a jelentkezőnek magával vinni, ahány standot meg akar látogatni. Természetesen mindezt több nyelven is, amellyel a pályázó a nyelvtudását is alá tudja támasztani.

Megnyerő külső

Fontos a jó benyomás, így a megfelelő öltözködés. Az alkalomhoz illő ruházat, az ápolt külső ugyanis már fél siker. Míg egy interjún elvárt, addig egy állásbörzén nem szükséges öltönyben vagy kosztümben megjelenni. Lányoknak a szoknya-blúz, fiúknak az ing-nadrág kombináció javasolt.

Idegtépő várakozás

A legnehezebb kivárni, hogyan döntenek a sorsunkról. Az álláskereső ilyenkor felajánlhatja a cégnek, hogy néhány héten belül keresi őket, ehhez pedig tisztázza, kit, milyen számon vagy email címen érhet el. Ezen információk hiányában nehezebb dolga van a pályázónak, ha utólag merülnek fel kérdései. Megoldási javaslat: megtudhatja a cég elérhetőségeit az adott karrier nap vagy állásbörze honlapján található bemutatkozó oldalon keresztül is, mint például a http://karrierplusz.hu/ oldalon.

állásbörze  •  interjú  •  felkészülés  •  álláskereső  •  jl_karrier  •  karrier nap
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen