Mikor túlzottan „nyomulós” egy álláskereső?

szerző: Kutasi Judit
2011 április 15.

Akár álmaink állása is bánhatja, ha álláskeresőként meggondolatlanul cselekszünk. Rossz fényt vethet ugyanis a jelöltre, ha túl korán, azaz már az interjút követő órákban, napokban ostromolni kezdi a HR osztályt. A túlzott személyeskedés sem kifizetődő. De mégis, meddig mehet el a pályázó?

Végzetes hibák

A kéretlen telefonálgatás, e-mailezés könnyen azt a benyomást keltheti, hogy túlzottan „nyomulós” az álláskereső, aki a jövőben is sok gondot okozhat a vállalatnak. Éppen ezért nem szabad túl korán, már az interjú utáni napokban érdeklődni. Ráadásul ennyi idő elteltével általában még le sem zárul a kiválasztási folyamat. Ezzel a magatartással csupán azt a látszatot keltheti az érdeklődő, hogy borzasztóan szüksége van az állásra, így csak tovább gyengíti az alkupozícióját. Szintén ronthat a jelentkező helyzetén, ha véletlenül épp egy fontos megbeszélés közben zavarja hívásával a HR-est. Álláskeresőként nem szabad átlépni bizonyos határokat, ezért például nem ajánlott bejelölni az interjúztatót az egyes közösségi portálokon sem. Rendkívül kínos lehet ugyanis, ha az érintett visszautasítja a közeledést, vagy egyszerűen csak nem reagál a felkérésre. Szintén hibát követhet el a pályázó, ha az interjú végén privát e-mail címet, telefonszámot kér a munkáltatótól.

Ellenpéldák

Sok HR-szakember ugyanakkor nem riad vissza a talpraesett pályázóktól. Véleményük szerint az állásinterjú eredményéről érdeklődő jelölt magatartása alaposságra, tudatosságra vall. Persze itt is fontos a megfelelő stílus és időzítés. Az interjúztatók azonban azt tapasztalják, kevés munkakereső mer érdeklődni. Tíz pályázóból csupán egy tartja fontosnak, hogy megtudja, miként szerepelt a találkozón. A legjobb megoldás, ha az álláskereső – egyéb megállapodás hiányában – körülbelül egy-másfél hét elteltével, elsősorban e-mailben érdeklődik. Így az interjúztató szakemberek sem felejtkeznek meg a jelentkezőről, nagyobb eséllyel döntenek a foglalkoztatása mellett. Vannak ugyanakkor olyanok, akik szerint érdeklődni csak akkor érdemes, ha több lábon áll az álláskereső, azaz legalább még egy ajánlat van a tarsolyában.

Jó tanács

Mivel egy álláskereső több tíz vagy akár száz pozícióra is beadhatja a jelentkezését, sokat segíthet, ha az interjú után egyből feljegyzi a legfontosabb információkat (például kivel-miről beszélt, miben állapodtak meg, milyen munkakörre jelentkezett, mikorra ígértek visszajelzést, mikor kell/lehet keresni a munkaadót). A legjobb megoldás egy jegyzetfüzetbe felírni a legfontosabb információkat, így kevesebb eséllyel kerülhet utólag kínos helyzetbe a jelölt.

állásinterjú  •  alkupozíció  •  pályázó  •  jl_karrier  •  hibák  •  személyeskedés
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen