Tabu témák az állásinterjún

szerző: Kutasi Judit
2011 május 05.

Nem szívbajos a legtöbb interjúztató, ha sarokba kell szorítani a pályázókat. Sokszor persze a teszt része, hogyan vágja ki magát egy-egy kínos, váratlan szituációból az álláskereső. Nem mindegy azonban, ki meddig megy el, esetleg olyan kérdést is a jelöltnek szegez, amit – sem jogilag, sem etikailag – nem lenne szabad. De mindenképp válaszolni kell?

Leggyakrabban továbbra is a nők esetében merülnek fel jogszerűtlen, a munkavállaló személyiségi jogait sértő kérdések az állásinterjún. Mikor, hány gyermeket szeretne, van-e tartós, komoly kapcsolata, férjezett-e vagy hajadon, illetve mikor szeretne férjhez menni. Durvább esetben – ami szintén jogellenes – arról kérnek orvosi igazolást a jelentkező hölgytől, hogy nem állapotos. A várandós nőt azonban sem az álláskeresés során, sem pedig a munkaviszonyban nem érheti hátrány amiatt, hogy gyermeket vár.

Természetesen nem csak a nőket érheti hátrányos megkülönböztetés egy állásinterjún. A leendő munkáltató sem írásban, sem szóban nem kérdezhet rá a pályázó családi állapotára, valamely krónikus betegségére, káros szenvedélyeire, lakásviszonyaira, szüleinek foglalkozására, esetleg testékszerére vagy tetoválására.

Az álláskeresők ugyanakkor gyakran számolnak be a magánéletükkel, szexuális beállítottságunkkal, vallási vagy politikai hovatartozásukkal kapcsolatos tiltott kérdésekről is. Elmondásuk szerint sokszor az udvarias figyelmeztetés sem tántorítja el az interjúztatót a tabu témákról. Jó, ha tudja a munkavállaló: személyiségi jogaira és az adatvédelmi törvényre hivatkozva bármikor megtagadhatja a választ, ha a kérdésnek semmi köze a megpályázott munkakörhöz.

Ha a munkaadó tovább feszegeti a kérdést, nem sok választása marad az álláskeresőnek. Feláll és jelezve a problémát távozik az interjúról, vagy panaszával ügyvédhez, illetve az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordul. Elképzelhető, hogy a céget végül kötelezik arra, hogy munkaszerződést kössön az érintett dolgozóval, esetleg azt is kikötik, hogy a vállalat semmilyen hátrányos megkülönböztetést vagy egyéb retorziót nem alkalmazhat az újdonsült munkavállalóval szemben. Legjobb persze messzire elkerülni az ilyen munkáltatót, ugyanis valószínűleg már sosem alakul ki igazán felhőtlen munkakapcsolat a felek között.

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen