Önéletrajz-trükkök: 30 másodperc alatt dől el a sorsunk!

szerző: Kutasi Judit
2011 május 27.

30 másodperc. Egy álláskeresőnek sincs több ideje arra, hogy meggyőzze a kiválasztással foglalkozó szakembert: őt válassza. Mégis milyen eszközökkel lehet megragadni a HR-esek figyelmét, kitűnni a rengeteg jelentkező közül? A szükséges lépéseket veszi végig ezúttal a Jobline Magazin.

Önéletrajz írók, figyelem!

Megélhetésük, egzisztenciájuk, karrierjük is függhet az álláskeresőknek attól, hogy önéletrajzukkal képesek lesznek-e kitűnni a sok száz vagy ezer beadott pályázati anyag közül. Ebben ráadásul különösen fontos az időtényező! A legtöbb HR-szakembernek ugyanis maximum félpercnyi ideje van egy-egy CV átfutására. Ha nem sikerül azonnal felkelteni az interjúztató érdeklődését, az önéletrajz nagy eséllyel a szemeteskukában landol. Éppen ezért:

Érdemes egy személyes megjegyzéssel indítani a CV-t! Ezzel a jelölt egy gyors áttekintést nyújthat készségeiről, kompetenciáiról, hozzáértéséről a munkaadó számára. Egy jó felütés lehet tehát a záloga annak, hogy a pályázó az esélyesek egyre szűkülő táborában maradhasson.

• Az egyértelműen, jól megfogalmazott célkitűzés is segíthet kitűnni a tömegből a versengő környezetben.

• Kulcskérdés lehet ez esetében a rövid, tömör tálalás is, különös hangsúlyt fektetve a személyes jellemzőkre. Az ideális hossza maximum 6-7 sor. Természetesen a CV hossza se haladja meg az 1, maximum 2 oldalt!

• Az önéletrajz megírásánál feltétlenül oda kell figyelni a formai sajátosságokra is. Ha jól alakítja ki pályázati anyagát a jelölt, CV-jét azonnal elolvassa majd a HR-szakember. Ennek érdekében nélkülözhetetlen a megfelelő betűméret és az áttekinthetőség. A főbb pontok kiemelése, tagolása szintén szükséges ahhoz, hogy könnyedén és gyorsan át lehessen adni a legfontosabb információkat. Ezen kívül legyen gépelt a CV, margókkal a szélén. Kivétel, ha a hirdetésben kifejezetten ragaszkodik a munkáltató a kézzel írt önéletrajzhoz.

• Végül pedig érdemes messziről elkerülni az olyan általános kijelentéseket, mint például „kiváló kommunikációs és személyes képességekkel rendelkezem”. Az üres frázisok helyett ajánlatos a pályázati anyagban konkrétan összefoglalni a – pozícióhoz leginkább illő – főbb erősségeket és tapasztalatokat, illetve rávilágítani arra: mivel, hogyan tudná a pályázó erősíteni leendő munkáltatóját.

További hasznos tanácsok: „Jobline CV-teszt: melyik típust válasszam?” és a Kreatív CV vagy Europass c. cikkeinkben
CV  •  kiválasztás  •  interjúztató  •  álláskereső  •  jl_karrier
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen