Kismama-para: hova tovább?

szerző: Kutasi Judit
2011 május 30.

Néhány jó példát leszámítva kevés kismamát várnak ma vissza volt munkahelyére. A visszatérés esélyét csökkenti, hogy az utóbbi időben a gazdasági válságnak, a technikai fejlődésnek és a szervezeti átalakulásoknak köszönhetően beosztások, foglalkozások, státuszok szűntek meg. A visszatérés persze akkor sem könnyű, ha tárt karokkal várják volt cégénél a kismamát. Mi mindent kell mérlegelnie egy kisgyermekes anyának, mielőtt újra munkába állna? Folytatjuk a Jobline Magazin kismama sorozatát.

Nehéz újrakezdés

Élethelyzet, anyagi és családi háttér, cég- vagy hivatásfüggő is lehet, ki milyen eséllyel térhet vissza korábbi munkahelyére, pozíciójába. Könnyen előfordulhat, hogy egyből egy új állás után kell néznie, ahol teljes értékű munkavállalóként kell „eladnia” magát a kisgyermekes anyának. Joó Zsuzsa, a Karrieriskola Kft. ügyvezetője korábbi cikkünkben már felhívta a kismamák figyelmét arra, hogy nem szerencsés mindent azonnal elárulni magukról az állásinterjún. A szakember példaként említette a családi állapotra, az életkorra, a gyerekek számára vonatkozó információkat. A túlzott őszinteség veszélyét abban látja: a munkáltató automatikusan kizárhatja az esélyes jelöltek sorából a kisgyermekes anyákat.

Egy többgyermekes anyuka ugyanakkor úgy fogalmaz: „Véleményem szerint pont ezekről a kérdésekről kellene beszélni az interjún. Ráadásul, ha valaki megteheti, válasszon! Messziről kerülje el azokat a munkahelyeket, ahol már az interjún sem tűnnek megértőnek a családdal szemben. A kismama éppen annyira tesztelheti az interjún a leendő főnökséget, mint fordítva!”

Előnyök és hátrányok

Eközben egyre többen osztják azt a véleményt, hogy egy anya a munkahelyén is sokkal gondoskodóbb, „szervezettebb”, ami a többi munkatársra is pozitívan hathat. Nem annyira jellemző rájuk a munkahelyi lazítás, így adott idő alatt több munkát végeznek el. Mindennek ellenére a kismamáknak is meg kell tanulniuk belátni, hogy vannak olyan munkakörök, amelyeket – élethelyzetükből adódóan – nem lenne szabad elvállalniuk.

Az elhelyezkedéssel persze az esetek többségében még nem ér véget a kálvária. A kismamák hamar saját bőrükön tapasztalhatják, mennyire nehéz a munka és a magánélet között egyensúlyozni, ha beteg a gyerek vagy időre kell menni érte a bölcsődébe, az óvodába vagy az iskolába. „Nehéz a munka világába visszatérve elfogadni, hogy vannak olyan helyzetek, amikor hiába nem fejeztünk be egy határidős munkát, akkor is a gyerek az első” – osztotta meg tapasztalatait a Jobline Magazinnal egy másik anyuka.

Így is lehet: gyors visszatérés

Még akkor is komoly akadályokkal kell szembenéznie egy nőnek, ha nem ő „kilincsel”, hanem volt munkaadója keresi meg egy visszautasíthatatlan ajánlattal. „Életem eddigi legnehezebb döntését kellett nagyon rövid idő alatt meghoznom” – mondja egy 30 éves Jobline olvasó. „Kislányom még csak fél éves volt, amikor megkeresett korábbi főnököm. Nem volt tapasztalatom a gyereknevelésben. Nem tudtam, milyen lesz a lányom egy évesen, mennyire tetszik majd neki a bölcsőde, fog-e addigra járni, beszélni egyáltalán. Magamat nem féltettem a munkától. Csak azt nem tudtam, hogy a kislányomnak ebből milyen hátránya származhat. Sokat vívódtam, de végül elvállaltam.”

Jobline komment:

A döntés hátterében racionális érvek álltak. A kismama úgy gondolta, ha a lelkivilágának, énképének jót tesz a visszatérés, az gyermeke érdekeit is szolgálja. Talán jobb egy kiegyensúlyozott anya, akit kevesebbszer lát a gyermeke, mint egy elégedetlen és frusztrált szülő, aki egész nap vele van. Emellett nagyobb anyagi biztonságot is jelent, ha a mai gazdasági helyzetben nem egy fizetésre van utalva a család.

A másik nézőpont: a főnöknek egy megbízható emberre volt szüksége, akit régóta ismer, így nem vesz „zsákbamacskát”. Bár egy kisgyermekes anya esetében mindig nagyobb a kockázat, hány munkanapot kell – családi okok miatt – kivennie, ez a bizalom meg is térülhet. Így ugyanis egy sokkal elkötelezettebb dolgozót kap vissza a munkaadó, aki mellesleg hat órában annyi feladatot végez el, mint más kollégák nyolc óra alatt.

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen