Álláskeresők: ezt várják el az interjún a munkaadók?

szerző: Kutasi Judit
2011 május 31.

Idegennyelv-tudás, csapatmunkára való alkalmasság, felelősségtudat. Elsősorban ezt várják el a munkáltatók az álláskeresőktől, legalábbis a pályázók tapasztalatai alapján. De mi a helyzet például a szakmai felkészültséggel vagy a kreativitással? És mit gondolnak minderről a kiválasztással foglalkozó szakemberek az asztal másik oldalán?

Munkavállalói szemmel

Míg a legtöbb nyugat-európai országban annyira evidens, hogy fel sem kerülne egy tízes listára, addig nálunk – az álláskeresők szerint – a munkaadók egyik legfőbb elvárása a megfelelő idegennyelv-tudás. A Karrier Plusz csapata a HVG állásbörzéjén tette fel azt a kérdést a pályázóknak, hogy szerintük mit várnak el a munkáltatók az alkalmazottaiktól. A válaszadók között kis mértékben ugyan, de többen voltak azok, akik – a korszellemnek megfelelően – a csapatmunkára való alkalmasságot érezték pregnánsabb munkaadói elvárásnak (49%), mint az egyéni felelősségtudatot, felelősségvállalást (46%). A 788 válaszadó közül 45% említette negyedik szempontként a problémamegoldó képességet, 42% ötödikként a megbízhatóságot, 40% pedig hatodikként az önállóságot.

Elgondolkodtató ugyanakkor, hogy a felmérés résztvevői a szakmai felkészültséget – 33%-os említési aránnyal – csak a nyolcadik helyre sorolták. Igaz, ez beleillik azokba a vállalati stratégiákba, amelyek nem konkrét szakmai végzettséggel rendelkező munkavállalókra, hanem bizonyos adottságokkal, készségekkel rendelkezőkre építenek. A speciális szakmai képzés ezeknél a cégeknél általában a felvételt követően, helyben történik. Szintén meglepő, hogy egy további fontos individuális jellemző, a kreativitás 26 %-os aránnyal csak a tizenegyedik a rangsorban. A válaszadók ezen kívül megemlítették még a pontosságot, az együttműködési készséget, a stressztűrést, a kitartást, a lojalitást és legvégül a rugalmasságot.

HR-es tapasztalat

Ha nem is mindenben egyezik a HR-szakemberek véleménye az álláskeresőkkel, azonban vannak közös pontok. Ilyen például a nyelvismeret kérdése, amelyben alátámasztja a pályázók tapasztalatát az evosoft Hungary Kft. HR referense. Nika Lívia ugyanakkor meglepőnek tartja, hogy a szakmai tapasztalat szerepét ennyire alulértékelik a munkavállalók.

„Szoftverfejlesztő cégként nálunk a jelentkezők idegennyelv-tudása és szakmai felkészültsége játssza a legnagyobb szerepet. Az interjúztatók is erre a két területre fektetik a hangsúlyt a felvételi beszélgetések alkalmával. Számos soft-skill feltérképezésére – ilyen például a csapatmunka, a stressz-tűrés vagy a lojalitás – az interjúkon nincs is igazán lehetőségünk. A három hónapos próbaidő alatt viszont ezekről a tulajdonságokról, képességekről is teljesebb képet kapunk” – avat be a szakember az evosoft kiválasztási gyakorlatának részleteibe.

Nika Lívia úgy látja, az egyetemről frissen kikerülő vagy a már több éves tapasztalattal rendelkező pályázók esetében egyaránt kritikus pont az idegennyelv-tudás. Így azoknál a jelentkezőknél, akik szakmailag megfelelnek, de a nyelvismeretük még fejlesztésre szorul, vállalják ennek költségeit. „A szakmai ismeretek bővítésére képzési rendszerünk ad lehetőséget, de természetesen csak azok a pályázók kerülhetnek be hozzánk, akik megbízható és magabiztos tudással rendelkeznek” – teszi hozzá a HR referens.

Tanácsadói-nézőpont

„Magyarországon a kiválasztási szempontok között valóban az első helyen a nyelvismeret áll” – fejti ki véleményét Horváth Éva, a Jobserver Személyzeti Tanácsadó Kft. ügyvezetője. Elmondása szerint még mindig rengeteg olyan munkavállaló van a piacon, aki nem rendelkezik megfelelő szintű nyelvtudással. Sok esetben a keresés-kiválasztás során pont ezért esik ki egy-egy kiváló szakmai háttérrel rendelkező jelölt. A tanácsadó – Nika Líviához, az evosoft Hungary Kft. HR referenséhez hasonlóan – szintén az elsők között említi a szakmai felkészültséget, hiszen megfelelő szakmai háttér hiányában egyetlen pályázó sem lehet alkalmas a meghirdetett pozíció betöltésére.

„Csak ezen ismeretek (a megfelelő szakmai háttér és nyelvtudás) megléte után lehet a többi elvárást vizsgálni. A munkakör specifikációja alapján lehet megnevezni, mely tulajdonságok a fontosabbak. Egy fejlesztő mérnöknél például elengedhetetlen a kreativitás, míg egy könyvelőnél a pontosság kap nagyobb szerepet” – állítja Horváth Éva.

hr  •  munkaadó  •  álláskereső  •  jl_karrier  •  elvárás
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen