Magyar munkavállalók mentek a legtöbben Ausztriába

szerző: Jobline
2011 június 16.

Hazánkból érkeztek a legtöbben Ausztriába az osztrák munkaerőpiac május elsejei teljes megnyitása után eltelt nagyjából egy hónapban.

A szociális minisztérium első összegzése szerint 8.700-an érkeztek Ausztriába munkavállalási céllal, ebből a legtöbben, háromezren Magyarországról. Valamivel kevesebben, kétezerötszázan Lengyelországból, ezerötszázan Szlovákiából, illetve néhány százan Szlovéniából és Csehországból. Az ágazati megoszlás egyelőre nem ismert.

Elmaradt tehát a sokak által félve várt nagy külföldi munkavállalói roham Ausztriában, amit az osztrák szövetségi munkaügyi miniszter, Rudolf Hundstorfer egyebek mellett azzal kommentált, hogy a kedvező gazdasági helyzetnek köszönhetően a kelet-európaiak minden gond nélkül el tudtak helyezkedni Ausztriában.

Korábbi hírek szerint az osztrák munkaerőpiaci nyitással elsősorban az egészségügyi dolgozók, mérnökök, technikusok, illetve az építőipari szolgáltatások és a vendéglátóipar területén dolgozók számára nyílnak meg új lehetőségek. A kiválasztással foglalkozó szakemberek szerint mérnöki állásokból és a kétkezi szakmunkásokból – csakúgy, mint a világ bármely részén – egész Európában hiány van.

Ausztrián belül Bécsben, valamint három tartományban – Alsó-Ausztriában, Burgenlandban és Stájerországban – lehet a legtöbb új kelet-közép-európai munkaerőre számítani. A májusi nyitásig egyedül a hiányszakmákban 17 ezer munkavállalási engedélyt állított ki az Osztrák Munkaügyi Hivatal, ennek több mint a felét magyar állampolgárok számára, és ugyancsak felét szakács végzettségűeknek.

Május elsejével az utolsó két „régi” uniós tagállam – Ausztria és Németország – is feloldotta átmeneti korlátozó intézkedéseit a 2004-ben csatlakozott nyolc posztkommunista tagállam munkavállalói előtt. Így a cseh, észt, lengyel, lett, litván, magyar, szlovák és szlovén munkavállalók már az Európai Unió teljes területén szabadon dolgozhatnak. A 2007-ben csatlakozott Bulgária és Románia munkavállalóival szemben továbbra is átmeneti korlátozó intézkedéseket alkalmaz több tagállam.

Forrás: MTI

munkaerőpiac  •  jl_karrier  •  munkavállalás  •  nyitás  •  Ausztria
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen