Külföldi munkavállalás: szakképzettség és nyelvtudás nélkül nem!

szerző: Kutasi Judit
2011 június 20.

Szakképzettség és nyelvtudás nélkül nem indulnak külföldre a magyar munkavállalók – derült ki abból a felmérésből, amelyet az áprilisi nemzetközi állásbörze résztvevőinek körében készített az Európai Foglalkoztatási Szolgálat (EURES) magyar szervezete. De kik és milyen területen helyezkednének el egy idegen országban a legszívesebben?

Egyre képzettebbek és egyre tudatosabban készülnek a külföldi munkavállalásra a magyar munkavállalók. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat honlapján közölt felmérés eredményei szerint az európai uniós országokban dolgozni szándékozók ma már elfogadják, hogy a sikeres elhelyezkedés alapfeltétele a szakképesítés és a nyelvtudás. Az EURES Magyarország immár hatodik alkalommal rendezte meg nemzetközi állásbörzéjét, a szervezők ez alkalommal is végeztek kérdőíves felmérést a börze látogatói, a kiállítók, a munkáltatók és az Európai Foglalkoztatási Szolgálat külföldi tanácsadói körében.

A kérdőívek szerint a külföldön állást keresők mintegy 70 százaléka a 35 év alattiak körébe tartozott. Mindemellett azonban továbbra is jelen voltak az 50 évesnél idősebb generáció tagjai, akik az érdeklődők több mint tizedét adták. A látogatók 45 százalékának volt diplomája, de magas – 28 százalék – volt a különféle szakmával rendelkezők aránya is. A börzére ellátogatók 91,5 százalék beszélt idegen nyelvet. Első helyen az angol állt (75 százalék), amelyet a német követett. Mindkét nyelv esetében emelkedett a nyelvismeret átlagos szintje is.

A börze résztvevőinek kétharmada nem dolgozott még külföldön, de 87 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy mindenképpen szeretnének valamely uniós országban munkát vállalni, átlagosan 1–3 éves időtartamra. A legnépszerűbb célországok továbbra is az Egyesült Királyság, Ausztria és Németország, mindhárom országot a megkérdezettek megközelítően 40 százaléka említette. A válaszolók közül a legtöbben – hasonlóan a korábbi évekhez – a szálloda- és vendéglátóipar területén (57,4 százalék), számítástechnikai, műszaki, természettudományi területen (24,7 százalék) valamint építőipari, bányászati (18,2 százalék) területen vállalnának külföldi munkát.

Forrás: MTI

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen