Magyarországra telepíti egyik üzemét a Bosch

szerző: Kutasi Judit
2011 június 29.

Az alacsonyabb bérköltségek miatt hazánkba telepíti húsz éve működő walesi járműalkatrész-üzemét a Bosch. A német ipari csoport jelenleg közel 7.000 embert foglalkoztat miskolci, budapesti, egri és hatvani telephelyein. A BBC közlése szerint a magyarországi munkaköltségek a walesieknek mindösszesen kétharmadát teszik ki.

A németországi központú cég – a világ legnagyobb autóipari beszállítója – 2010 januárjában döntött arról az áttelepítésről, ami várhatóan még az idén befejeződik. A Bosch szerint a walesi üzemben előállított generátor-részegységek értékesítése jelentősen csökkent a válság miatt, és a jelenlegi piaci környezetben jelentősen megnőtt az autóipari szektorra nehezedő költségcsökkentési nyomás.

A német vállalat mintegy 900 alkalmazottat foglalkoztatott a walesi főváros, Cardiff közelében működő gyárában, de ebből már alig 500-an maradtak. A gyárat októberben a gloucestershirei Renishaw cég veszi át.

A Bosch jelenleg több magyar városban is folytat gyártó-, illetve kutatási tevékenységet. Miskolci gyáraiban kéziszerszámokat és gépipari motorokat, egri és hatvani üzemeiben ipari berendezéseket gyárt. A vállalat 2005-ben hozta létre budapesti fejlesztési központját, ahol gépjármű-technológiai innovációs kutatást folytatnak. A társaság tájékoztatása szerint a központban a kutatómérnökök száma 2010-ben elérte az 505 főt.

A Bosch 1899 óta van jelen Magyarországon. Az 1991-ben újjáalapított regionális kereskedelmi kft.-ből mára Magyarország második legnagyobb külföldi ipari munkaadója fejlődött ki. Jelenleg 12 vállalat gyártja és forgalmazza a Bosch-termékeket a magyar piacon.

Forrás: MTI

jl_karrier  •  Bosch  •  Magyarország  •  bérköltség
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen