Lyukak az önéletrajzban – elszálló esélyek?

szerző: Kutasi Judit
2011 augusztus 08.

Az éles szemű HR-esek azonnal kiszúrják, ha néhány hónapos, vagy akár egy éves szünet is van az álláskereső önéletrajzában. Hogyan lehet mindezt palástolni egy jó pályázati anyaggal, és mit lehet mondani akkor, ha mégis kiderül, hogy a jelölt szépített?

Árulkodó CV-k

Munkanélküliség, gyerekvállalás, betegség vagy akár egy rövidebb-hosszabb külföldi út is lehet az oka annak, hogy önéletrajzában néhány hónappal vagy akár egy egész évvel sem tud elszámolni az álláskereső. A kiválasztással foglalkozó szakemberek ugyanakkor „utaznak” erre, a folyamatos munkaviszony hiánya ugyanis sok mindent elárulhat a jelentkezőről. Az a pályázó, aki nem eléggé szemfüles és nem tölti ki tartalommal az önéletrajzi lyukakat, nem sok eséllyel jut át az első szűrőn. Önéletrajza nem kerül be az esélyesek kupacába.

Megoldási javaslatok

A különböző önéletrajz típusok lehetőséget adnak arra, hogy mindenki a hozzá legjobban illő megoldást válassza. Ha például valaki 2-3 hónapot munka nélkül, külföldön töltött, de nem akar kitérni utazása körülményeire, esetleg bármilyen más okból szakadt meg a munkaviszonya, érdemes a hagyományos kronologikus megoldás helyett a funkcionális önéletrajz mellett döntenie. Itt ugyanis a hangsúly a betöltött feladatokon, illetve az ahhoz szükséges készségeken, kompetenciákon van. Szintén elterelheti a figyelmet a kisebb lyukakról a kreatív önéletrajz rendhagyó formájával, színeivel vagy éppen tartalmával. Vészhelyzetben dönthet úgy is az álláskereső, hogy nem ragaszkodik a hónap/nap pontos meghatározásához.

Jó megoldás lehet az is, ha a pályázó már a motivációs vagy kísérő levelében kitér a hiányzó időszakra, esetleg megemlíti munkája elvesztésének okát. Pozitív benyomást kelthet az álláskereső akkor is, ha pályázati anyagában egy-két referenciaszemélyt is meg tud jelölni, esetleg egy referencialevelet tud csatolni. Elképzelhető, hogy a HR-est éppen ez győzi meg arról, hogy érdemes a jelentkezőt a hézagos önéletrajz ellenére behívni egy személyes interjúra.

Szorult helyzetben – személyesen

Természetesen annak az álláskeresőnek sincs feltétlenül könnyű dolga, aki sikeresen átjut az első rostán, és behívják egy személyes beszélgetése. Azonnal elvérzik ugyanis a jelölt, ha nem tud gyors, frappáns választ adni, amikor az interjúztató szemtől-szembe kérdez rá az elkendőzött részletekre.

Éppen ezért ezekre a kínos kérdésekre érdemes még az állásinterjú előtt felkészülni. Jó benyomást kelthet például, ha a jelentkező a nem munkával töltött időt nyelvtanulásra vagy szakmai képzettségének fejlesztésére fordította. Legalább ennyire fontos a határozott, magabiztos fellépés, amellyel a pályázó biztosítani tudja beszélgetőpartnerét arról, hogy az önéletrajzban felfedezett hiányosság a hosszú távú karrierépítést szolgálta.

További cikk a témában: Önéletrajz-trükkök: 30 másodperc alatt dől el a sorsunk!

CV  •  önéletrajz  •  elhelyezkedés  •  álláskereső  •  jl_karrier  •  lyukak  •  hiányzó évek
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen