Munkakeresés titokban: állásból-állásba!

szerző: Kutasi Judit
2011 augusztus 09.

Jobb állás, magasabb fizetés, karrierépítési lehetőség vagy pusztán megélhetési kérdés? Rengeteg oka lehet annak, ha valaki új állást keres. De munkanélküliként vagy aktív munkaviszonnyal könnyebb ma elhelyezkedni az álláspiacon? És tényleg kevesebbet kockáztat az, aki állásból keres állást?

A váltás valódi okai

Aki még nem próbálta, úgy gondolhatja: nincs is könnyebb dolga annak, aki állásból keres új állást. Az érvek egyszerűek, az álláskeresőnek nem kell rettegnie a bizonytalanságtól, van biztos munkahelye, fix havi bevétele, és csak egy jobb lehetőségre vár. A helyzet persze egyáltalán nem ennyire egyszerű. Ha a munkavállaló anyagi problémákkal küzd, családfenntartóként keresete nem fedezi a havi kiadásokat, előbb-utóbb rákényszerül a munkakeresésre. Szintén az álláspiac felé sodorja a dolgozót egy rossz főnök, a nem megfelelő munkahelyi légkör, a kellemetlen vagy veszélyes munkakörülmények, illetve a motiváló feladatok és az előrelépés hiánya.

Pályázói nehézségek

Megtalálni az ideális munkahelyet azonban állásból sem könnyű. Az aktív álláskeresés ma ugyanis már elképzelhetetlen online kapcsolat nélkül. Bár az állásportálokra fel lehet tölteni az önéletrajzunkat az esti órákban is, az újabb és újabb álláshirdetéseket azonban folyamatosan, sokszor napközben is ajánlott figyelni. Irodai munkák esetében – ahol nem korlátozzák vagy figyelik az internetezést – ez akár még meg is oldható, azonban egyéb munkakörökben szinte elképzelhetetlen.

Kockázatos pillanatok

A lebukás veszélye ráadásul mindenkit fenyeget, akár egy irodában, akár egy gyárban dolgozik. A tét pedig nem kevesebb: jelenlegi munkáját is elveszítheti a pályázó, ha a keresgélés felettesei fülébe jut. Lehet, hogy épp főnöke áll mellette, amikor megcsörren az álláskereső telefonja. Ilyenkor különösen nehéz úgy fogalmazni, hogy se a közvetlen munkatársak, se a vezetők ne fogjanak gyanút. A legjobb ilyenkor a telefonban udvariasan jelezni, hogy a délutáni órákban keressék ismét vagy egy telefonszámot kérni, ahol a jelölt egy előre egyeztetett időpontban visszahívhatja a hirdető cég kiválasztási szakemberét.

Állásinterjú – csak szervezés kérdése?

Ennél már csak az nehezebb, ha munkaidőben kell elmenni egy állásinterjúra. Egyes esetekben lehet úgy szervezni az interjút, hogy korán reggel munkakezdés előtt, vagy a napi 8 órás műszak után, a késő délutáni órákban kelljen elmenni a személyes beszélgetésre. Egyéb esetekben általában nincs mit tenni: szabadságot kell kivennie az álláskeresőnek. Egy biztos, egy jó pozícióért annak is meg kell küzdenie, aki állásból keres új állást.

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen