A túlórázás alkoholizmushoz vezet?

szerző: Kutasi Judit
2011 augusztus 12.

A hosszú munkanap háromszorosára emelheti a fiatal munkavállalók esetében az alkohollal való visszaélés és az alkoholfüggés kockázatát – legalábbis ezt állapították meg nemrég új-zélandi kutatók. De miért isznak többet, akik tovább dolgoznak?

Több mint ezer, 25 és 30 év közti fiatalt vontak be az Otago Egyetem munkatársai felmérésükbe, melyben az alkoholfogyasztás és a hosszabb munkaidő kapcsolatát vizsgálták. Az adatok elemzésekor kiderült, hogy igencsak szoros a kapcsolat a ledolgozott munkaórák száma és az alkoholizálás között.

„A heti 50 órát vagy annál többet dolgozó munkavállalók körében az alkohollal összefüggő egyes problémák aránya 1,8-3,3-szer volt gyakoribb azokhoz képest, akik nem álltak munkaviszonyban” – foglalta össze eredményüket Sheree Gibb kutatásvezető.

A kutatók szerint – akik tanulmányukat az Addiction című szakfolyóiratban teszik közzé – a kapott adatok hasonlóak voltak férfiakra és nőkre egyaránt. Gibb úgy véli, hogy az alkohollal a fiatal dolgozók a munkával járó stresszt próbálják enyhíteni, ugyanakkor kiemelte a közösségi kapcsolatok erejét is, amely a munkatársakkal való italozásra csábíthat. Álláskeresőként ezek után talán ilyen aspektusból is megvizsgálni a munkaidő hosszát, amikor egyik vagy másik munkáltató ajánlata között dönt a jelölt.

MTI

munkaidő  •  jl_karrier  •  alkohol  •  hosszú munkanap  •  kutatás  •  túlóra
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen