Az étkezési utalványra voksolnak a munkavállalók!

szerző: Kutasi Judit
2011 augusztus 14.

A magyar munkavállalók többsége használja, és fontos juttatásként számít az étkezési utalványra - derült ki a KutatóCentrum legfrissebb felméréséből. De hányan szeretnék, illetve tudják kihasználni a törvény által biztosított keretet?

Egyértelműen az étkezési utalványt részesítik előnyben a felhasználók, amikor meleg ételt vásárolnak. A KutatóCentrum júniusi online kutatása szerint a megkérdezett munkavállalók 52 százaléka ezt veszi ki a tárcájából, ezután jön a készpénzes fizetési mód 28, majd a bankkártyás 15 százalékkal. A megkérdezettek közel 60 százaléka a családtagoknak, barátoknak is ad utalványaiból, elsősorban szüleikkel, gyermekeikkel (61 százalék), illetve élettársukkal, házastársukkal (42 százalék) osztják meg a csekkeket. Az ezer fős kutatásban feltérképezték a lakosság véleményét az étkezési utalványok használatáról: hol, mikor és mire költik el a cafeteriának ezt az elemét.

A megkérdezett 18 és 64 év közöttiek 72 százaléka legalább egyszer fizetett étkezési utalvánnyal az elmúlt egy évben. A jelenleg utalványt használók kétharmada úgy véli, ha nem kapnának étkezési utalványt, akkor jelentős jövedelemtől esnének el. Minden második felhasználó szerint az utalványok hiánya anyagi biztonságérzetük csökkenésével is együtt járna, és kevesebbet étkeznének étteremben vagy kifőzdében.

Azok körében, akik nem használtak az elmúlt egy évben utalványt - mert vagy nem kapnak 2011-től, vagy egyáltalán nem is kaptak a munkahelyen -  53 százalékos azoknak az aránya, akik örülnének, ha kapnának, hiszen így többlet jövedelemhez jutnának. Harmaduk úgy gondolja, hogy ennek hatására a mostaninál többször étkeznének étteremben vagy kifőzdében, illetve hogy könnyebben tudnák megtervezni havi költéseiket.

A megkérdezettek 56 százaléka szerint az étkezési utalványok egyik legfőbb előnye, hogy ezzel a megoldással mindenki jól jár: munkavállaló, munkáltató, utalvány-elfogadó, és összességében a magyar gazdaság is. A másik két jelentős előny, hogy az étkezési utalvány megosztható családtagokkal, barátokkal (53 százalék) és többet lehet költeni így élelmiszerre, étkezésre (38 százalék).

A közlemény felhívja a figyelmet arra, hogy a nettó bérek idén megkezdődött csökkenése még várhatóan két évig folytatódik, a munkaadók pedig bérben nehezen vagy nem tudják ellensúlyozni ezt, azonban az étkezési utalvány a kedvezményes adózása miatt valós megoldást ad mindkét fél kezébe.

Jelenleg havonta 18.000 forint értékben adható étkezési utalvány a munkavállalóknak kedvezményesen. A megkérdezettek válaszaiból azonban kiderül, hogy a többség nem használja ki, vagy nem tudja kihasználni a törvény által biztosított keretet: 56 százalék havonta átlagosan 3.000 és 12.000 forint közötti értékben használt fel étkezési utalványt, 3.000 forint alatti összeget 23, 12.000 felettit pedig 17 százalék jelölt meg.

MTI

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen