Fiatal álláskeresők képzése és elhelyezkedése - Andersen Program

szerző: Kutasi Judit
2011 augusztus 23.

18 és 35 év közötti budapesti, álláskereső, nappali tagozatos tanulmányokat nem folytató fiatalok vehetnek részt a képzésüket és elhelyezkedésüket segítő Andersen Programban. A kezdeményezés célja, hogy releváns munkáltatói igényeket elégítsen ki, hozzájárulva a regisztrált álláskeresők számának csökkenéséhez.

A képzéssel olyan szakmát, képesítést szeretnének a résztvevők kezébe adni, amelyre valós munkaerő-piaci igény van, ezért a program - elsősorban textil- és ruhaipari - munkáltatókkal együttműködésben valósul meg. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet által indított Andersen Programra Budapestről és vonzáskörzetéből várnak olyan munkáltatókat, amelyek nehezen találnak megfelelő képzettséggel és személyi kompetenciákkal rendelkező munkavállalót. Azokat a munkaadókat szeretnék segíteni az alkalmazásban, amelyek vállalni tudják, hogy munkaszerződéssel alkalmazzák a kiképzett munkaerőt - olvasható a megvalósításban együttműködő szervezetek közleményében.

Az érdeklődő cégeknek, vállalkozásoknak augusztus 31-ig kell visszaküldeniük az igényfelmérő lapot (ezen jelölhetik be, hogy milyen szakképzettségű munkaerőt keresnek), majd a program szakemberei a munkáltató képviselőjével közösen kiválasztják a programban résztvevőket. A kiválasztottak részt vesznek a munkáltatónak szükséges OKJ-s, vagy szakmai továbbképző tanfolyamon; ezek várhatóan ősszel indulnak el és tematikájukat a munkaadókkal közösen alakítják ki. Hozzáfűzik: a résztvevők egy személyiségszintű fejlesztésben is részt vesznek, segítendő a munkahelyre való beilleszkedésüket, majd az elhelyezkedést követő hónapokban is figyelemmel kísérik a sorsukat.

A kiválasztás szervezését, a koordinációt a munkáltatóval együttműködve az Andersen Program munkatársai végzik, a szakmai képzést a Textilipari Műszaki és Tudományos Egyesület (TMTE) bonyolítja, a költségeket pedig az Andersen Programból finanszírozzák. A program keretében - a szakmai képzés és a résztvevők számától függően - körülbelül 2,5 millió forint áll rendelkezésre, amelyet a Velux Alapítvány biztosít. A pénzből a képzést és az ahhoz kapcsolódó költségeket fedezik.

MTI

képzés  •  elhelyezkedés  •  hr_hirek  •  fiatalok  •  : álláskereső  •  Andersen Program
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen