Pályakezdők a karrierépítés küszöbén – mi alapján döntsenek?

szerző: Kutasi Judit
2011 augusztus 29.

Hogyan, milyen szempontok alapján válasszon egy pályakezdő a személyiségének, karriercéljainak megfelelő állást? Mi motiválhat a karrierépítésen kívül a döntésben? Érvek pro és kontra a Jobline Magazinban.

Fizetés és béren kívüli juttatások

A karrierlehetőség és az elvégzendő feladatok mellett – bármennyire nem szívesen beszélünk róla –, az egyik legfontosabb döntési szempont a fizetés és a béren kívüli juttatások. Hajdú Csongor, a HVG Állásbörze Országos Képzési és Karriernapok főszervezője úgy tapasztalja, a kisvállalkozásoknál kezdő pozíciókban magasabb induló fizetés érhető el, ez viszont jellemzően lassabban növekszik. A béren kívüli juttatásokat tekintve egyértelműen a multik felé billen a mérleg nyelve: egy kisvállalkozás a legritkább esetben tudja olyan mértékben, illetve infrastruktúrával támogatni az alkalmazottai kikapcsolódását, sportolását, üdülését vagy akár az orvosi ellátását, mint egy nemzetközi nagyvállalat. A döntésben fontos szempont lehet az is, hogy teljes fizetésünket és az esetleges jutalmakat is legálisan, bérszámfejtve kapjuk-e meg, amelynek hiánya egy hitelfelvételnél, hosszabb betegségnél vagy gyermekvállalásnál jelenthet kellemetlen meglepetést.

Személyes jellemzők

A személyiség legalább annyira meghatározza, ki milyen munkahelyen kezdjen – kicsinél, nagynál, magyarnál vagy külföldi tulajdonúnál – mint azt, hogy milyen foglalkozást, szakmát válasszon magának. Ehhez persze önismertre és némi tapasztaltra van szükség, hogy adott munkakultúrától mit várhatunk, hogyan fognak telni a mindennapjaink egy multinál, egy állami vagy önkormányzati tulajdonban álló nagyvállalatnál, illetve egy kisebb cégnél. A kérdés eldöntésében kiváló tesztek is segíthetnek, amelyek különböző karrier rendezvényeken (például időről-időre a HVG Állásbörzén is) ingyenesen elvégezhetők – teszi hozzá Hajdú Csongor. Ezek a tesztek amúgy személyiségfejlesztés, illetve a karrier-építés támogatására szakosodott cégeknél egész évben elérhetők.

Várjuk a hétfőt?

Ébren töltött óráink többsége munkával telik, fontos tehát, hogy olyan feladatokat végezzünk, amelyek illeszkednek a személyiségünkhöz, elvégzésük örömet okoz, és nem csak a megélhetésért folytatott mindennapi küzdelem egyik eleme. Nem mindegy ugyanis, hogy egy örökkévalóságig tartó kínszenvedés reggel felkelni és bemenni dolgozni, vagy szinte várjuk a hétfőt, mert annyira érdekes, ami bent vár a munkahelyen. Kiegyensúlyozottságunk, komfortérzetünk és elégedettségünk eredhet abból, ha a személyiségünknek megfelelő hivatást és céget választottuk. Ha tehát valaki úgy érzi, a munkája fárasztó robot, az élettel együtt járó szükségszerű rossz, akkor érdemes elgondolkodnia azon, hogy jól döntött-e.

„Nem szeretem, de szükséges” feladatok

Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor olyan munkát is el kell vállalni, ami közelről sem tekinthető kihívásnak, sőt, akár az értelme is megkérdőjelezhető. Ilyenkor érdemes arra törekedni, hogy ez a helyzet minél rövidebb ideig tartson, azaz minél gyorsabban megtaláljuk a hosszú távú céljainknak megfelelő állást. A munkahelyeket, feladatokat sem lehet egyértelműen jónak vagy rossznak kikiáltani, ugyanis mindenkinek a munkájában lehetnek „nem szeretem, de szükséges” feladatok, éppen ezért a leggyűlöltebb munkának is meg lehet találni az értelmes és szép részét.

A témáról bővebben olvashat a Tudatos elhelyezkedés pályakezdőként: multi vagy kkv?” c. cikkünkben.

További cikkek a témában: „Pályakezdő-esélyek: megmérettetés az állásinterjún”, illetve Így írhat sikeres önéletrajzot egy pályakezdő”

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen