Tudatos elhelyezkedés pályakezdőként: multi vagy kkv?

szerző: Kutasi Judit
2011 augusztus 28.

Tökéletes „első munkahely” lehet egy fiatalnak egy mikro-, kis- és a középvállalkozás, vagy akár egy multinacionális cég is. A döntést azonban nagymértékben befolyásolhatja, várhatóan milyen karrierutat szeretne a következő években bejárni. De hogyan keressen valaki első munkahelyet? Mi mindentől függ, hogy egy pályakezdő inkább egy kis cégnél vagy egy nagyvállalatnál próbáljon meg elhelyezkedni?

Multinacionális terepen

Mindenképp a „multik világában” érdemes keresgélnie annak a pályakezdőnek, akinek a gyors előrejutás, esetleg a nemzetközi karrier a fontos, és egy „referenciaértékű” cégnél szeretne dolgozni. Ezek a fiatalok általában jó nyelvtudással rendelkeznek, amit nap mint nap szeretnének használni leendő munkahelyükön. Ezzel szemben a kis cégek felé érdemes pillantgatniuk azoknak, akik szakmájuknak nem csak egy szűkebb szegmensét szeretnék megismerni, kíváncsiak munkájuknak a vállalkozás egészére gyakorolt hatására. Ha valakinek a családias légkör és az emberközeliség ér többet, akkor szintén inkább a kkv-k (mikro-, kis- és középvállalkozások) közül válasszanak.

Kétirányú utca?

Bár a lehetőség adott, hogy a pályakezdők mindkét vállalati kultúrát kipróbálják, az átjárhatóság nem egyszerű – fejti ki a Jobline Magazinnak Hajdú Csongor, a HVG Állásbörze, Országos Képzési és Karriernapok főszervezője. Tapasztalata szerint a multinacionális cégek előszeretettel alkalmaznak olyan munkatársakat, akik korábban hasonló vállalatoknál, esetleg épp a versenytársaknál dolgoztak. Nem is beszélve arról, hogy a náluk alapkövetelménynek számító jó nyelvtudás néhány év alatt megkophat, ha nem használja a jelentkező. A multik világába való betörést éppen ezért nehezíti, hogy a kisvállalkozások többségénél nem kell napi szinten idegen nyelven kommunikálni.

Tudatos építkezés

Hajdú szerint a fordított irányú váltás már könnyebb: multinacionális tapasztalattal szívesen fogadnak egy kisebb cégnél is, ha sikerül áthidalni a bérben is megnyilvánuló különbségeket. Ha aközött kell dönteni, hogy valaki hosszú hónapokig keresgéljen vagy fogadja el az első jónak ígérkező lehetőséget, a szakértő az utóbbit javasolja, hiszen a tapasztalat szerzése alapvető fontosságú. Ugyanakkor hangsúlyozza, az első munkahelynek igenis van jelentősége! Véleménye szerint azok vannak jó helyzetben, akik már pályájuk elején (esetleg még diákként) el tudják dönteni, mi a fontosabb nekik. Ennek tudatában minél hamarabb ebbe az irányba orientálódnak, megszerzik azokat a képességeket és ismereteket, amelyek ezen állások betöltéséhez szükségesek.

A folytatásban: „Pályakezdők az karrierépítés küszöbén”

További cikkek a témában: „Pályakezdő-esélyek: megmérettetés az állásinterjún”, illetve Így írhat sikeres önéletrajzot egy pályakezdő"

karrier  •  pályakezdő  •  elhelyezkedés  •  multi  •  jl_karrier  •  első munkahely  •  kisvállalkozás
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen