Egy menedzser hatszor többet keres beosztottjánál!

szerző: Kutasi Judit
2011 szeptember 20.

Bár az alacsonyabb keresetűek esetében a cégek magasabb emeléssel igyekeztek kompenzálni a személyi jövedelemadó (szja) változás miatti bércsökkenést, a vezetők és beosztottak közötti bérolló mégis közel 40 százalékkal tágult idén 2010-hez képest - derül ki a Hay Group tanácsadó cég legfrissebb felméréséből.

Bruttó értelemben nem változott jelentősen a tavalyi évhez képest a vezetők és a beosztottak közötti fizetési különbség: egy magas szintű vezető 6,2-szer keres többet például egy titkárnő munkakörben dolgozónál. Ezzel az értékkel Magyarország regionális összevetésben nagyjából átlagos szinten teljesít; a bérolló valamivel nagyobb, mint a leginkább referenciának számító Csehországban és Szlovákiában (utóbbiban 5,4-szer, előbbiben 5,6-szer keresnek többet a vezetők a beosztottaknál). A felmérésből kiderül, hogy a visegrádi országok közül Lengyelországban a legszélesebb a bérolló, ott a menedzserek 8,5-szer többet keresnek a beosztottaknál.

Ha a számokba belekalkuláljuk az idei szja-módosítás hatásait is, a különbség tovább nő - hívja fel a figyelmet a tanácsadó cég. Míg 2010-ben a különböző adókulcs csökkentette a bérek különbségét, idén közel 40 százalékkal tágult az olló, így a nettó bérek tekintetében egy vezető az alacsonyabb szintű munkavállalók fizetésének hétszeresét viheti haza.

Az idei béremelések során a vállalatok bár megpróbálták kompenzálni az adóváltozás hatásait - csaknem 1 százalékkal nagyobb béremelést adtak az alacsonyabb munkakörökben dolgozóknak, mint a felsővezetőknek - a "bérolló" szétnyílását azonban így sem tudták megakadályozni. Míg egy hétköznapi beosztott nettó bére a nagyobb emelés ellenére 0,8 százalékkal csökkent, egy vezetőé 37 százalékkal nőtt. A Hay Group idei jövedelemszint-felmérésében 440 munkáltató - főként multinacionális vállalat - vett rész, közel 270 ezer munkavállalói béradattal.

MTI

fizetés  •  munkakör  •  jl_karrier  •  menedzser  •  beosztott  •  bérolló
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen