Karrierépítés: a nagyvállalatokban bíznak a pályakezdők

szerző: Kutasi Judit
2011 szeptember 27.

Egyre több német pályakezdő dolgozna nagyvállalatnál, döntésükben ugyanis a biztonságra törekvés egyre nagyobb szerepet játszik - derült ki egy nemrég készült felmérésből. Legtöbbjük számára az álom-munkáltató az amerikai Google lenne.

Az ipari konszernek egyre inkább vonzzák az egyetemekről és főiskolákról kikerülő fiatalokat. A Trendence nevű piackutató intézet közvélemény-kutatásából az is kiderült, hogy a legtöbben, az amerikai Google-nál vállalnának állást. A második helyen a BMW autógyár, míg a harmadikon a Siemens, a hatodikon az Audi, a nyolcadikon a Bosch végzett. A világ egyik legnagyobb légitársasága, a Lufthansa a tizedik legkeresettebb munkahely a német pályakezdők körében.

A felmérés készítői hangsúlyozták, hogy a korábbi időszakkal ellentétben a karrierjük elején álló diplomások számára a munkahely biztonsága egyre nagyobb szerepet játszik. A pénzügyi válság ugyanis rádöbbentette a fiatalokat arra, hogy a konszernek kevésbé érzik meg a gazdasági változásokat, mint a kis- és közepes vállalkozások, tehát az óriáscégeknél „töretlenebbnek” ígérkezik karrierjük.

Kiderült, hogy az állami állások is vonzzák a pályakezdőket: a felmérés harmadik helyén (holtversenyben a Siemens-el) a kormány által fenntartott Max Planck Kutatóintézet áll, a hetedik helyen pedig a külügyminisztérium szerepel, míg a huszadik leginkább keresett elhelyezkedési lehetőségként az Európai Parlamentet jelölték meg.

Némi meglepetést keltett, hogy a fizetéseket illetően a pályakezdők körében sincs egyenlőség: míg egy friss diplomás nő évente átlagosan 48 600 euróval számolhat, egy férfi ugyanabban a pozícióban évente már 61500 eurót vihet haza.

Ez a tendencia figyelhető meg egyébként Magyarországon is az Egyenlő Bánásmód Hatóság legfrissebb kutatása szerint. A hazai eredmények azt mutatják, hogy mintegy tíz százalékkal kapnak kevesebbet a nők ugyanazért a munkáért, mint a férfiak.

További részletek: Mennyivel keres kevesebbet egy nő, mint egy férfi? c cikkünkben

karrier  •  fizetés  •  pályakezdő  •  munkáltató  •  jl_karrier  •  diplomás  •  fiatal
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen