Fojtogató munkahelyi légkör… mit tehet a vezető?

szerző: Kutasi Judit
2011 szeptember 29.

A munkahelyi légkör jelentősen befolyásolhatja a munkavállalók egyéni teljesítményét, ezáltal a vállalat hatékonyságát. Ideig-óráig bírják is a dolgozók a nyomást, azonban eljön egy pont, amikor lépnie kell a vezetésnek, különben a kollégák tömeges felmondására lehet számítani. Van ellenszer?

Egyáltalán nem mindegy, milyen légkör fogadja a dolgozót nap, mint nap a munkahelyén, - legyen szó szellemi vagy fizikai munkáról - ez ugyanis nagymértékben kihat az egyéni teljesítményre és a céges hatékonyságra. Befolyásolja az összképet a dolgozók leterheltsége, a munkatársak közti együttműködés hiánya és konfliktusok száma, a vezető habitusa, viselkedése, a juttatások mértéke, valamint a munkakörnyezet (berendezés, megvilágítás, zsúfolt elhelyezés, stb.) is.

A bérezés és a hozzá kapcsolódó munkakörök kialakítása, feladatok meghatározása mindenképp kulcskérdés, főleg, hogy a válság hatására sokan ugyanannyi (vagy kevesebb) pénzért korábbi feladataiknál jóval többet kénytelenek vállalni. A megfelelő ösztönzés ilyenkor elengedhetetlen, csakúgy, mint a rendszeres értékelés, biztatás, dicséret. Ezek azok amúgy, amelyek a leggyakrabban elmaradnak…

Emellett vezetőként érdemes odafigyelni a munkaszervezési kérdésekre is. Hamar kiégéshez (burnout szindróma) vezethet, ha rendszeresen túl hosszúra nyúlik a munkaidő, az értekezletek pedig többnyire délután 5-kor, 6-kor kezdődnek. Az ad-hoc meetingek persze időnként beleférnek, de a munkavállalókat az esetek nagy részében nem árt előre tájékoztatni a megbeszélés témájáról, illetve szerencsés időben eljuttatni hozzájuk a szükséges szakmai anyagokat is a felkészüléshez. Tanácsos továbbá a több órás értekezleteket időnként megszakítani, a szünet hiánya ugyanis legalább annyira frusztráló lehet, mint a hosszú várakozás, késve kezdett megbeszélés.

A munkahelyi környezetre is oda kell figyelni, ugyanis a túl zsúfolt elhelyezés, vagy egy nagyon sötét, levegőtlen iroda szintén rossz hatással van a dolgozók közérzetére, munkakedvére. A vezető elzárkózása sem vezet semmi jóra, a beosztottak ugyanis joggal érezhetik azt, hogy magukra hagyták őket a problémáikkal.

Nézzük, melyek a legfontosabb lépések, amiket egy vezető/HR-es megelőzésként tehet:

- törekedjen a nyílt, őszinte kommunikáció kialakítására a beosztottakkal

- belső kommunikációs csatornák (értekezlet, hírlevél, intranet stb.) rendszeres használata

- vitás helyzetek, munkavállalók közti konfliktusok megoldásában való aktív közreműködés

- tisztázott feladatkörök, prioritások

- munkaidő korrekt kezelése

- munka-magánélet tiszteletben tartása

- csapatépítés közös programokon, tréningeken

- munkahely hangulatos berendezése, világos, nem túlságosan zsúfolt terek

hr_hirek  •  felmondás  •  munkahelyi légkör  •  hangulat  •  fluktuáció  •  megoldás
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen