Mennyit kell keresni, hogy gazdagok legyünk?

szerző: Kutasi Judit
2011 október 03.

A franciák többsége szerint akkor tekinthető valaki gazdagnak, ha havi jövedelme eléri a 6300 eurót, azaz mintegy 1,8 millió forintot - derült ki az IFOP közvélemény-kutatóintézet felmérésből. A francia átlagbér jelenleg nettó 1600 euró, amely 467 ezer forintnak felel meg.

A felmérés apropóját az adta, hogy a 2012-es költségvetési tervezet szigorító intézkedései között szerepel a magas jövedelműek 3 százalékos különadója. A kormány az alsó küszöböt évi félmillió euróban határozná meg. A különadó így 10 ezer háztartást érintene, és 200 millió eurós plusz bevételt eredményezne az állami büdzsében. Az összeg azonban csak töredéke a 12 milliárd eurósra tervezett megtakarítási csomagnak. Több kormánypárti képviselő is jelezte, hogy nagyobb erőfeszítést kellene kérni a gazdagoktól, ezért a kormány a parlamenti vitában a képviselőkre bízza, hogy leviszik-e a különadó küszöbét 250 ezer euróra, amely így 20 ezer háztartást érintene – írja a Le Journal du Dimanche című francia lap.

Az alsó küszöb meghatározását azonban a franciák többsége még lejjebb tartaná igazságosnak az IFOP felmérése szerint. Arra a kérdésre ugyanis, hogy mekkora havi jövedelemtől tekinthető valaki gazdagnak, a megkérdezettek 31 százaléka legalább 5 ezer eurót jelölt meg, 9 százalékuk szerint pedig már a 2 ezer euró is magas jövedelemnek számít. A válaszok összesítése alapján a franciák szerint átlagosan havi 6300 eurós jövedelemmel tekinthető valaki gazdagnak.

A megkérdezettek 35 százaléka egyébként azt szeretné, ha a 3 százalékos különadó az évi legalább 250 ezer eurót keresőkre vonatkozzon, 22 százalék már 200 ezer eurótól bevezetné, 17 százalék 150 ezer eurótól, 25 százalék pedig 100 ezer eurótól. A francia átlagbér jelenleg nettó 1600 euró, amely 467 ezer forintnak felel meg.

MTI
fizetés  •  adó  •  jl_karrier  •  gazdag  •  kereset  •  jövedelem  •  Franciaország
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen