Online bérteszt: az osztrák nők kevesebbet keresnek férfi kollégáiknál?

szerző: Kutasi Judit
2011 október 04.

Internetes bérösszehasonlító rendszerrel ellenőrizhetik a jövőben az osztrák hölgyek, kevesebbet keresnek-e férfi kollégáiknál. A kalkulátor lényege: a nemek közti esélyegyelőség támogatása, a béralku pillanataiban is.

Ausztriában a nők átlagosan 24 százalékkal kevesebb fizetést kapnak, mint az azonos munkakörben dolgozó férfiak. Az ország ezzel az utolsó előtti helyen áll az európai uniós tagországok között - figyelmeztetett Gabriela Heinisch-Hosek nőügyi miniszter a mai Egyenlő Bérezés Napja alkalmából. Ezt minden évben arra a napra tűzik ki, amikortól számítva az év végéig hátra lévő napok száma megegyezik azzal: ahány munkanappal többet kellene dolgozniuk a nőknek ahhoz, hogy férfi pályatársaik fizetésének megfelelő jövedelmük legyen.

Az EU statisztikai hivatalának internetes adatbázisában szereplő legutóbbi adatok szerint 2009-ben az Európai Unióban az átlagos bérkülönbség 17,5 százalék volt a férfiak és a nők fizetése között. Magyarországon 17,1 százalék, Ausztriában 25,4 százalék volt ugyanebben az évben. Az online tájékoztató rendszer az osztrák statisztikai hivatal adatait használja. A számításokhoz a foglalkozás és a beosztás mellett számos más szempontot is figyelembe vesznek, így például a munkaviszony jellegét, az életkort, a munkavégzés helyét, a képzettséget, a munkaidőt, a vállalatnál töltött időt, illetve a vállalat alkalmazottainak számát.

A bérösszehasonlító rendszernek köszönhetően a jövőben az osztrák nők - s ugyanígy a férfiak is - ellenőrizhetik, fizetésük megfelel-e az átlagos bérszínvonalnak, illetve másik nembeli kollégáik fizetésének. A miniszter reményei szerint a bérkalkulátor nem csak tájékoztatásul szolgál majd, de erős eszköz lehet a fizetésről szóló egyezkedés alatt is.

MTI

béralku  •  jl_karrier  •  Ausztria  •  nők  •  bérkalkulátor  •  fizetések  •  férfiak  •  esélyegyenlőség
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen