Mi lehet fontosabb a fizetésnél? Felmérés a HVG Állásbörzéjén

szerző: Kutasi Judit
2011 október 07.

Melyek az álláskeresés legfőbb okai? Mivel elégedetlenek azok a munkavállalók, akik váltani szeretnének? Anyagi biztonság vagy szakmai fejlődés? Többek között ezekre a kérdésekre válaszoltak a HVG Állásbörze látogatói. Meglepő eredmények születtek...

A korábbi tapasztalatokkal ellentétben a HVG Állásbörze többségében 20-30 év közötti pályakezdő vagy diplomás, tapasztalt válaszadója számára a legfontosabb munkahelyválasztási szempontok között első helyen már nem a fizetés áll, hanem az egyértelmű elvárások. Fontos szerepet kapott a munka-magánélet egyensúlyának biztosítása, a tapasztalatszerzés lehetősége és a vállalati és személyes értékek egyezése is.

A börze szervezői minden rendezvény alkalmával felmérik az álláskeresők preferenciáit, érdeklődését, ezúttal azonban eddig még fel nem tett kérdésekre is választ kerestek a látogatók segítségével. Az felmérés egy hét alatt közel 1000 visszaküldött kérdőív eredményei alapján készült.

Elégedetlen, de bátor munkavállalók

A kérdőív eredményeiből az is kitűnik, hogy a jelenleg is dolgozó munkavállalók többsége elégedetlen a munkájával (42 százalék), a fizetésével (59 százalék). Pozitív viszont, hogy az elégedetlen munkavállalók nem félnek váltani, a válaszadók közel 35 százaléka jelenleg is dolgozik és közben már a továbblépésen gondolkodik. A munkahelyváltás okai közt egyre fontosabb szerepet kap a szakmai továbblépés (14,78 százaléknál), de az anyagiak is hangsúlyosak (13,35 százaléknál). Az anyagiak tekintetében az derül ki: az elégedetlenség egyik oka, hogy a munkavállalók sincsenek tisztában piaci értékeikkel. Sok esetben jóval magasabb fizetéssel lennének elégedettek, mint a szakmájukban piacképes fizetés.

Alternatív karrierlehetőségek

A mostani és a korábbi kérdőívek visszajelzései szerint az állásbörzére látogatók tudatosan építik karrierjüket. Ha úgy érzik, váltaniuk kell, tájékozódnak lehetőségeikről. Az őszi állásbörze látogatói már nem csak a közel 130 kiállító 3141 állásajánlata, hanem számtalan képzési, szakmai gyakorlati vagy diákmunka ajánlat közül válogathattak akár a helyszínen akár online, a börze virtuális terén keresztül.

A HVG Állásbörze látogatói és kiállítói csoportja az évek során nem változott. A látogatók jellemezően legalább egy diplomával rendelkező, vagy a felsőoktatásban tanuló hallgatók voltak, akik közül minden alkalommal nagy számmal képviseltetik magukat a műszaki, mérnöki terület, a pénzügyi/gazdasági és az IT szektor szakemberei, pályakezdői. A kiállítók többségében az őket elérni kívánó hazai munkaadó nagyvállalatok, kis- és középvállalkozások, illetve felsőoktatási intézmények, nyelviskolák, és egyéb, szakmai képzéseket kínáló vállalatok közül kerültek ki.

felmérés  •  fizetés  •  álláskereső  •  jl_karrier  •  elvárások  •  HVG Állásbörze
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen