Külföldi munkalehetőségek, nemzetközi állásbörze Budapesten

szerző: Kutasi Judit
2011 október 14.

Ismét megrendezi nemzetközi állásbörzéjét az Európai Foglalkoztatási Szolgálat (EURES). Az október 22-i, budapesti rendezvényen ezúttal nemcsak uniós munkaadókkal, hanem magyar közvetítőcégekkel és munkáltatókkal is találkozhatnak az érdeklődők.

A magyar munkaadók és közvetítőcégek mellett a többi között brit, holland, máltai, német, norvég, osztrák és svájci cégek várják az álláskeresőket az - immár hatodik - Nemzetközi Információs és Állásbörzén. A munkaadók mérnököket, ipari szakmunkásokat (zsaluzókat, ácsokat, fűtésszerelőket, hegesztőket, elektrotechnikusokat), vendéglátóipari szakembereket, takarítókat és idősgondozókat keresnek.

A budapesti nemzetközi börzén idén mintegy tizenöt ország képviselteti magát EURES-tanácsadóival, akik országuk élet- és munkakörülményeiről, munkaerőpiacuk aktuális helyzetéről informálják a hozzájuk fordulókat. A tanácsadók számos esetben konkrét állásajánlattal érkeznek, illetve összegyűjtik azon jelentkezők önéletrajzait, akiknek a pályázati anyagát alkalmasnak találják arra, hogy továbbítsák a külföldi munkaadókhoz.

Rendelkezésre állnak majd az OEP szakemberei is, akik a migráns munkavállalókat megillető egészségügyi ellátásokról tájékoztatják az érdeklődőket, valamint a Nemzeti Pályainformációs Központ munkatársai, akik a csereprogramokról, és az uniós képzési rendszerekről informálnak majd. Képviselteti magát az Osztrák Intézet is, szakembereik a nyelvtanulási lehetőségekről nyújtanak majd tájékoztatást. Az EURES határmenti partnerségei elsősorban az osztrák-magyar, illetve a szlovák-magyar határ menti régióban élő, illetve dolgozni kívánó álláskeresőknek tudnak segíteni.

A szervezők ezúttal is felhívják a figyelmet arra, hogy a külföldi munkavállalás egyik előfeltétele a célország nyelvének legalább alapszintű ismerete. A börzén a látogatók meghallgathatják a kiállító szervezetek előadásait, valamint a magyarok külföldi munkavállalásáról szóló kutatás eredményeit is megismerhetik. A tanulmány kitér egyebek között a külföldi munkavállalás főbb trendjeire, a magyarok európai munkavállalásának jellemzőire, de vizsgálja a válság hatását és a külföldi munkavállalók hazatérésének jellemző körülményeit is. MTI

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen