Így találhat jó állást külföldön: nemzetközi állásbörze Budapesten

szerző: Kutasi Judit
2011 október 22.

Rekord számú külföldi munkáltató és közvetítő cég kínál állást a magyar munkavállalóknak október 22-én, a Nemzetközi Információs és Állásbörzén. Az Európai Foglalkoztatási Szolgálat (EURES) budapesti rendezvényén a legtöbb ajánlat Hollandiába, Németországba, illetve Ausztriába szól, de többek között brit, norvég, máltai és svájci álláslehetőségek is vannak – mondta el a hvg.hu-nak Lengyelné Varga Nóra, EURES-szakértő.

„A sikeres külföldi álláskeresés kulcsa a nyitottság, a használható nyelvtudás és a bérezéssel, munkajogi, illetve megélhetési költségekkel kapcsolatos tájékozottság” – hangsúlyozta kérdésünkre Lengyelné Varga Nóra. Emellett jelezte a szakképesítés fontosságát is, amely azonban sokszor kiváltható szakmai gyakorlattal, megfelelő referenciákkal az adott külföldi munkáltató igényének megfelelően.

Elmondása szerint az - immár hatodik - Nemzetközi Információs és Állásbörzén a pályázók „éles” állásinterjú helyzetekben tesztelhetik szakismeretüket, illetve nyelvtudásukat. A magyar munkaadók és közvetítőcégek mellett holland, német brit, máltai, norvég, osztrák és svájci cégek várják a jelentkezőket. A munkaadók elsősorban mérnököket, ipari szakmunkásokat, vendéglátóipari szakembereket, takarítókat és idősgondozókat keresnek. Lengyelné az egyes országokat vizsgálva Németország és Ausztria esetében kiemelte még az építőipari munkákat (tetőfedő, asztalos, burkoló, stb.), Hollandia kapcsán pedig a fémipari szakmunkákat.

Az állásbörzén az EURES-tanácsadók országuk élet- és munkakörülményeiről, munkajogi kérdésekről, munkaerő-piacuk aktuális helyzetéről is informálják a hozzájuk fordulókat. A tanácsadók minden külföldi kiállítót előzetesen ellenőriztek, így megbízható cégek jelentek meg az eseményen. A helyszínen összegyűjtik a megfelelőnek ítélt pályázók önéletrajzait, hogy továbbítsák azokat a külföldi munkaadókhoz.

A rendezvényen az OEP szakemberei a migráns munkavállalókat megillető egészségügyi ellátásokról tájékoztatják az  érdeklődőket, a Nemzeti Pályainformációs Központ munkatársai pedig a csereprogramokról és az uniós képzési rendszerekről informálnak majd. Képviselteti magát az Osztrák Intézet is, szakembereik a nyelvtanulási lehetőségekről nyújtanak tájékoztatást.

A szakember szerint bár az EURES budapesti rendezvényén nem képviseltetik magukat azok az országok - például Spanyolország, Portugália vagy Görögország -, ahol a válság hatására különösen magas a munkanélküliség, mégis rekord számú kiállító lesz. Összesen 27 külföldi és magyar munkáltató, köztük állásközvetítő cégek, valamint 12 partnerszervezet, és 19 ország EURES szolgálata vesz részt.
karrier  •  állásbörze  •  munka  •  álláskereső  •  jl_karrier  •  külföld  •  EURES tanácsadó
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen