Kik a globális foglalkoztatási válság áldozatai?

szerző: Jobline
2011 október 27.

A fiatalok globális foglalkoztatási válságának hosszabb távú súlyosbodására és az ebből fakadó kockázatokra hívja fel a figyelmet a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO). Megállapították, hogy míg a fejlett országokban a teljes tétlenséggel, illetve a bizonytalan idejű munkavégzéssel szembesülnek a fiatalok, addig a fejlődő országokban a tartós és nagyarányú szegénységgel, még ha van is munkájuk.

Az ILO - idei évre aktualizált Global Employment Trends for Youth: 2011 update jelentésében - arra figyelmeztet, hogy a válságévek nemcsak a munkanélküliségből, az alulfoglalkoztatottságból, illetve a tartós tétlenségből eredő társadalmi diszkomfortérzést és szociális kockázatokat hordozzák, hanem hosszú távon a bérek csökkenését, valamint a fiatalok politikai és gazdasági rendszerek iránti bizalmatlanságát, továbbá ezek következményeit is. A jelentés szerint 2008-ban és 2009-ben a munkanélküli fiatalok száma korábban példa nélküli módon 4,5 millióval nőtt világszerte. Ezzel szemben az 1997-2007 közti évtizedben az átlagos éves növekedés nem érte el a százezret sem.

A jelentésben szereplő adatok azt mutatják, hogy a 2009-es 75,8 milliós csúcsról 2010-re 75,1 millióra csökkent a fiatal munkanélküliek száma világszerte, és várhatóan az idén 74,6 millióra tovább csökken. Ugyanakkor az ILO szerint ez a látszólagos csökkenés sokkal inkább annak a következménye, hogy sokan visszalépnek a munkaerőpiacról - például eltartottként visszamenekülnek az oktatásba -, semmint annak, hogy nagyobb számban találnak állást. Ez különösen érvényes a fejlett országokra és az unió országaira.

A nemzetközi szervezet a fiatalok munkanélküliségének több jellegzetességére is rávilágít, egyebek között arra, hogy a tartós - 12 hónapnál hosszabb ideje - munkanélküliek között sokkal nagyobb a fiatalok aránya. Az EU-ban Görögországban, Szlovákiában, Olaszországban vagy az Egyesült Királyságban a fiatal munkanélkülieknek idősebb társaikhoz képest 2-3-szoros esélyük van arra, hogy hosszabb távon sem találnak munkát. MTI

karrier  •  munka  •  munkanélküliség  •  elhelyezkedés  •  jl_karrier  •  fiatalok  •  globális foglalkoztatás  •  áldozat
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen