Bértárgyalás: így alkudhat ki magasabb összeget az álláskereső

szerző: Kutasi Judit
2011 november 02.

Nem csak az álláskereső jövőbeni fizetését, juttatási csomagját befolyásolhatja, milyen kérdéseket tesz fel az interjúztatónak. Sokat elárul a pályázó személyiségéről, érdekérvényesítő képességéről, mennyire van tisztában saját piaci értékével, illetve azzal, hogy mekkora értéket tud teremteni az őt alkalmazó cég számára. De hogyan lehet kideríteni, hogy mekkora összegről beszélünk, illetve mennyire komoly az ajánlat?

Az alkudozás szerencsés esetben a munkáltató javaslatával kezdődik. Ilyenkor a pályázónak érdemes azonnal megköszönnie az ajánlatot, egyben visszakérdeznie: „Akkor ezt tekinthetem az Önök ajánlatának?”. Kiválasztási szakemberek szerint ez a reakció egyértelműen profizmusra utal, ahol persze egy profi nem is állhat meg. Máris adódik a következő kérdés: „Ez az összeg mennyire alkuképes?” Vesztenivalója még akkor sincs az álláskeresőnek, ha egyértelmű „nem” a válasz, ugyanis még mindig ki lehet hozni valamennyi pluszt az egyéb juttatásokból.

Érdemes tovább pontosítani az ajánlatot a következőképp: „Ez egy kiindulási alap?” Ezzel a a jelölt máris megtudhatja, hogy a teljes kompenzációs csomagról vagy egy alapfizetésről van-e szó, illetve milyen egyéb elemeket tartalmaz a leendő jövedelemcsomag. Felmerülhet a céges mobiltelefon, a vállalati autó, a bejárási támogatás, valamint a különféle - esetleg választható - béren kívüli juttatások, cafeteria elemek lehetősége is, amelyek mind az alku tárgyát képezhetik. Emellett egy tapasztalt interjúztató a kérdésből máris tudja, hogy a munkavállalót komolyan érdeklik-e a további részletek (például bónusz, részvényopciók), így újabb tárgyalási lehetőségek nyílnak meg a felek előtt. Szintén hasznos lehet megtudakolni, miként és milyen időközönként várható az adott pozíció esetében teljesítményértékelés, illetve ennek eredménye összefüggésben áll-e majd a fizetés és az egyéb juttatások összegével.

Általában nem szerencsés a helyszínen azonnal elfogadni az első ajánlatot. Az okos pályázó mindig nyitva hagyja a kérdést arra hivatkozva, hogy az általa megjelölt összeget a munkakör pontosabb ismerete, valamint a felelősségi körök kérdése is befolyásolhatja. Éppen ezért felteheti a kérdést: „Mikorra várja a válaszomat?” A megfontoltság látszatát keltve egyrészt komolyabb félnek tűnik a pályázó, másrészt időt nyer, így nyugodtan átgondolhatja tárgyalási stratégiáját. Közben persze érdemes biztosítani a munkáltatót arról, hogy komolyan érdekli a felkínált pozíció. Alapszabály: nem hivatkozunk házastársra, barátokra, akivel a döntés előtt egyeztetni szeretnénk, ezzel ugyanis a totális döntésképtelenség látszatát kelthetjük!

Sok jelentkező követi el azt a hibát, hogy mindent elhisz a munkáltatónak. Mivel a szóbeli ígéret kevés ahhoz, hogy az ember nyugodt szívvel felmondjon, vagy visszautasítson egy másik ígéretes álláslehetőséget, inkább nyugodt szívvel kérdezzen rá: „Mikor kaphatom meg az ajánlatot írásban?” Az állásajánlat komolyságáról olyan további kérdések feltételével is meggyőződhet a munkavállaló, mint például „Mikor kellene kezdenem?”, illetve „Kaphatnék-e egy pontos munkaköri leírást?".

Öt tipp álláskeresőknek a sikeres béralkuhoz:
1.    Hagyni kell, hogy a munkáltató hozza szóba a fizetést!
2.    A vállalat által javasolt összegnél maximum 10-15 százalékkal magasabb fizetést érdemes megcélozni.
3.    Tisztázza időben, hogy bruttó vagy nettó összegről van-e szó!
4.    Agresszív fellépés helyett kérjen inkább gondolkodási időt!
5.    Ne csak a fizetésre koncentráljon, hanem az egész juttatási csomagra!
karrier  •  munka  •  fizetés  •  béralku  •  álláskereső  •  bértárgyalás  •  jl_karrier  •  juttatások
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen