A mobileszközök a HR-menedzsmentet is új feladatok elé állítják

szerző: Kutasi Judit
2011 november 10.

Magyarországon még mindig a helyét keresi a humánerőforrás gazdálkodás és menedzsment, miközben e tevékenységek az Egyesült Államokban már a fő üzleti tevékenység részét képezik. A HR számára nagy kihívás az is, miképpen lehet az új mobileszközöket, okostelefonokat, táblagépeket, illetve a közösségi média információit integrálni a vállalati, üzleti, szolgáltatási kultúrába.

Az amerikai tapasztalatok alapján a fő kérdés most az, miképpen jeleníthetők meg a komplex problémák a gépeken, illetve hogyan teremthető meg az ügyfelek és a cégek alkalmazottjai számára az azonnali korlátlan mobilitás például a közösségi médián lévő információkhoz, valamint a szolgáltatásokhoz való hozzáférésben – fejtette ki Ocskay Szilárd, a bér- és humánügyviteli programokat fejlesztő Nexon alapító tulajdonosa és ügyvezető igazgatója budapesti sajtótájékoztatóján. A szakember szerint a közösségi média hr-ben való felhasználása például azt is lehetővé teszi majd, hogy felmérjék, az adott vállalat különböző részlegein milyen a hangulat, és ez hogyan befolyásolja a termelékenységet.

A Nexon ezen igényekre alapozva elkezdte egy negyedik generációs, egymilliárd forinthoz közeli költségvetésű HR-szoftver fejlesztését. A 2012-ben megjelenő szoftver a vezetőket mobileszközön is támogatja abban, hogy kiválasszák a megfelelő munkatársakat. Így például új formában jeleníti meg a program az önéletrajzokat, és támogatja a gyors jövedelemkalkulációt. A szoftver, illetve az alkalmazott mobil eszközök lehetővé teszik azt is, hogy megszűnjenek a papírlapú nyilvántartások, például a munkaidő nyilvántartás.

Kudich Zsolt, a cég igazgatója elmondta: jelenleg világszerte már 5,1 milliárd embernek van mobil elfizetése, a közülük 1 milliárdan már mobileszközökön is dolgoznak. Hozzátette, hogy egy 700 vállalat részvételével végzett nemzetközi felmérés szerint a cégek a legtöbb változást a HR-területén várják a következő évben. Az Egyesült Államokban például 50 százalékkal nő azon cégek száma, melyek mobilszoftvereket is igénybe vesznek a bérszámfejtéshez és a HR-menedzsmenthez.

MTI

hr  •  hr_hirek  •  mobileszköz  •  menedzsment  •  kihívás  •  Nexon
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen