Uniós szinten is komoly probléma a fiatalok foglalkoztatása

szerző: Kutasi Judit
2011 november 14.

Az uniós fiatal munkakeresők egyharmada keres legalább egy éve állást, ez pedig a gazdasági hatásokon túl a társadalmi kirekesztettség veszélyét is magában rejti. De mi lesz a következő évtized fő kihívása az EU munkaerőpiacán?

Nagyon magas, közel 10 százalék körüli az általános munkanélküliség az Európai Unióban, de ennél is magasabb, átlagosan 21 százalék körüli a mutató a 25 év alatti lakosság körében. Egyes tagállamokban 30 százalék körüli vagy ennél is magasabb az arány – hívta fel a figyelmet Andor László a Bécsi Egyetem rendezvényén. A biztos kitért arra is, hogy a fiatal munkakeresők egyharmada van több mint egy éve munka nélkül, és hogy egyes tagállamokban, ahol már javulóban van a gazdasági helyzet a válság után, továbbra sem emelkedik a fiatalok körében a foglalkoztatás.

Andor László hangsúlyozta, a fő eszköz és felelősség a tagállami kormányok kezében van, de azt is kiemelte, hogy az Európai Bizottságnak is vannak programjai ezen a téren. Kifejtette: tanulmányok szerint egész generációk későbbi életét befolyásolhatja az is, ha recesszió idején lépnek be a munkaerőpiacra. Érinti keresetüket egész későbbi életpályájuk során és nyugdíjbefizetéseiket is. A munka világába való bekerülés nehézségei és a tartós munkanélküliség a társadalmi kirekesztettség veszélyét is magában rejtik. Elmondása szerint éppen ezért meg kell könnyíteni a képzésből a munka világába való átmenetet, amelyre jó példaként említette az osztrák gyakornoki rendszert. A bizottság arra bátorítja a tagállamokat, dolgozzanak ki garanciákat, hogy a pályakezdők négy hónapon belül elhelyezkedhessenek, illetve bekerüljenek másik képzési intézménybe vagy valamely munkaügyi programba.

A globalizáció és a gazdasági válság szociális hatásaira rámutatva arra figyelmeztetett, hogy Európa a feltörekvő országokkal szemben a munka költségeinek terén nem, csak a minőség tekintetében képes felvenni a versenyt. A biztos kiemelkedő fontosságúnak tartja a keresletnek megfelelő képzés biztosítását. A következő tíz évben várhatóan 7,5 millió fővel nő a munkaerő-igény Európában, de a kereslet szerkezete átalakul, a termelés felől még inkább a szolgáltató ágazat és a szállítás irányába tolódik el - fejtette ki. „A következő évtized fő kihívása az lesz, hogy a keresletnek megfelelő képzéssel rendelkezzen a lakosság” - tette hozzá az uniós szociális biztos.

MTI

Kapcsolt cikk: "Rekordszinten a munkanélküliség az EU-ban: Magyarországon kedvezőbb a trend?"

unió  •  foglalkoztatás  •  munkanélküliség  •  jl_karrier  •  fiatalok  •  EU  •  Andor László  •  probléma
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen