Öt egyszerű gyakorlat a sikeres álláskereséshez

szerző: Kutasi Judit
2011 november 18.

Ahhoz, hogy megtaláljuk a hozzánk illő „álommunkát”, magabiztosságra, nyitottságra, pozitív hozzáállásra és mindenekelőtt valós önismeretre van szükség. Ha az álláskereső képes megtalálni a benne rejlő képességeket, illetve tudja, mik az erősségei és a gyengeségei már csak néhány remek módszert kell elsajátítania ahhoz, hogy határozottabban tudjon szerepelni az állásinterjún. Íme, néhány jó tanács.

1. Értékelje önmagát!

Akkor lehet igazán sikeres az álláskereső, ha munkája harmonizál a személyiségével. Érdemes tollat ragadni és egy listában összefoglalni, mik az erényei! Lehet, hogy remek csapatjátékos, esetleg erős a szociális érzéke vagy éppen nagyon kreatívan gondolkodik. Ha tisztában van az erősségeivel, máris közelebb kerülhet álmai munkájához.

2. Játssza le fejben!

Jó gyakorlat, ha kiválaszt a munkavállaló néhány lehetséges foglalkozást, ami számára valóban szóba jöhet, és elképzeli, hogy máris munkába állt. Mit csinál most pontosan? Milyen érzéseket kelt, amit éppen lát? Ha valamelyik szerep izgalommal, energiával tölti el, máris közel jár…

3. Próbálja ki magát!

A tökéletes munka nem biztos, hogy elsőre az ölünkbe hullik. Gyakran sikertelen próbálkozások sorozata segít rátalálni az igazira. Ha valamiről kiderül, hogy nem nekünk való, nem szerencsés erőltetni! A legjobb megoldás, ha bátran tovább keresgél a pályázó.

4. Csak pozitívan!

Vegyen mély levegőt, ügyeljen a pozitív testbeszédre, sugározzon nyugalmat! A munkakeresés sikeréhez elengedhetetlen, hogy jól érezze magát, kiegyensúlyozott legyen. Ha pozitívan gondolkodik, és pozitív lépéseket is képes megtenni, eredményesebb is lehet.

5. Álmodjon jövőt magának!

Érdemes eljátszani azzal a gondolattal is, milyen lenne az élete, ha lenne egy varázspálcája, amivel egy csapásra megvalósíthatná minden álmát. Reggelenként például hová indulna el dolgozni? Egy ábrándos jövőkép is nagy lépés lehet álmai munkája felé!

További hasznos tanácsok: „52 gyakorlat a sikeres álláskereséshez” (Önfejlesztő kártyák, HVG könyvek)

karrier  •  munka  •  álláskeresés  •  jl_karrier  •  gyakorlat  •  álommunka  •  önismeret  •  siker
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen