Így vessen véget a hosszú munkanélküli hónapoknak

szerző: Kutasi Judit
2011 november 30.

9-12 hónapig, vagy akár ennél tovább is tarthat, mire valaki tudásának, végzettségének megfelelő munkát talál, miután elvesztette az állását. Közép- és felsővezetői pozíciók esetében az elhelyezkedés még jobban elhúzódhat. Tanácsok, miként lehet megtörni a több hónapos, reménytelennek tűnő álláskeresést.

Átlagosan akár egy évig, vagy még ennél is tovább húzódhat, mire egy álláskereső újra el tud helyezkedni a munkaerőpiacon. A hónapokig tartó keresgélés, az újabb és újabb visszautasítás azonban sokat ronthat az önértékelésünkön és a közérzetünkön. A pályázati anyagban található lyukak, vagy ha nem állásból keres állást a pályázó, még jobban elnyújthatják az amúgy is hosszú keresési időszakot.

Ördögi körben

Minél hosszabb ideje esett ki valaki a munka világából, annál idegesebb, bizonytalanabb vagy akár depressziósabb lehet, ami tovább nehezítheti az elhelyezkedést. Nem kelt a toborzás-kiválasztást végző HR-esben vagy területi vezetőben ugyanis jó benyomást az a jelentkező, aki látványosan feszült vagy éppen túlságosan letört, ráadásul képtelen ezt az állásinterjún palástolni. Ilyenkor nem szégyen ismerősöktől, családtagoktól tanácsot kérni vagy szakemberhez fordulni. Segíthet az is, ha hasonló problémákkal küzdő álláskeresőkkel osztjuk meg érzéseinket, így kevésbé érezzük egyedül magunkat a problémáinkkal. Ha a pályázó már elindult az interjúra, esetleg ott ül a HR-essel szemben, amikor rátör a pánik, érdemes egy-két percig meditálni, idő híján néhány mély lélegzetet venni, majd határozottan belevágni a beszélgetésbe. A relaxáció, a tiszta fej és a koncentráció segíthetnek abban, hogy jól reagáljunk a kritikus pillanatokban, illetve, hogy bevonzzuk azt az álláslehetőséget, amire vágyunk.

Ép testben

Kutatások bizonyítják, hogy a fizikai gyakorlatok pozitív hatást gyakorolnak a mentális egészségre, illetve csökkentik a szorongást. A napi testmozgás - ami lehet egy egyszerű séta is a környéken - segíthet abban, hogy rendszert vigyünk az életünkbe. A rendszeres gyakorlatok erősítik az álláskereső önfegyelmét, magabiztosabbá teszik, így könnyebben megoldja a nehéz helyzeteket, legyen szó egy idegen nyelvű telefonos szintfelmérőről, vagy egy személyes állásinterjúról.

El a számítógéptől!

Nagyon hasznos, ha a pályázó regisztrál az állásportálokra, figyeli a legfrissebb álláslehetőségeket, illetve rendszeresen fenn van a közösségi portálokon. Persze nem szerencsés ezt sem túlzásba vinni, mivel ez is könnyen remetévé teheti a munkanélkülit. Érdemes tehát időről-időre felállni a számítógéptől, hetente egy-egy személyes találkozót is beiktatni a napirendünkbe, hogy ne szakadjunk el teljesen a való világtól.

Hatékony keresési stratégia

Tiszta fejjel, energikusan, több személyes programmal a munkanélküli pályázó könnyebben fel tudja mérni keresési hatékonyságát is. Könnyen elhihetjük ugyanis magunkról, hogy mindent jól csinálunk, és nem a mi hibánk, hogy továbbra sincs állásunk. Ha nem tudjuk, mi az, amin változtatnunk kellene, érdemes olyan kérdéseket feltenni magunknak, mint például „Ténylegesen heti 30 órát töltök álláskereséssel? Van egy olyan társam, akivel kölcsönösen számíthatunk egymásra az álláskeresésben? Alaposan felkészültem az interjúra minden cégből, ahová behívtak?”  Ha az ilyen kérdésekre „igen” a válasz, akkor valószínűleg a stratégiánkkal van a baj. Elképzelhető, hogy lejjebb kell adnunk, mivel túl magas pozíciót próbáltunk elnyerni.

Lyukak a CV-ben

Egy jó pályázati anyag azokat az eredményeket mutatja be, amit az álláskereső elért, nem pedig annak a kronologikus felsorolását, amiért fizettek neki. Ennek megfelelően nincs különösebb ok feltüntetni a munkanélküli időszakokat az önéletrajzban. Ezekben a köztes időszakokban is foglalkozni kell a szakmánkkal, így biztosan fel tudunk mutatni újabb eredményeket. Nem kell feltétlenül titokban tartani, hogy állást keresünk, azonban nem mindegy, hogyan fogalmazunk, amikor rákérdeznek, mivel töltjük a napjainkat. A munkanélküliség és álláskeresés helyett beszéljünk arról, mit tanulunk éppen, vagy mi az a projekt, amin dolgozunk, még ha fizetést nem is kapunk érte. Utána már csak annyit kell hozzátenni, hogy épp egy olyan pozíciót keresünk, ahol ezt a tevékenységet kamatoztatni tudjuk.
karrier  •  munka  •  munkanélküliség  •  álláskeresés  •  elhelyezkedés  •  jl_karrier  •  tanács  •  depresszió
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen