Sótlan önéletrajzzal hamar elutasítják!

szerző: Kutasi Judit
2011 december 01.

Általános önéletrajzot bárki képes írni, azonban igazán eredeti, átütő pályázati anyagot már sokkal kevesebben. Aki leragad a munkahelyek és az iskolák lelkiismeretes, ám szolgai felsorolásánál, a sablonos mondatoknál, már ki is húzta magát az esélyes pályázók közül. Hogyan adjuk el sikeresen önmagunkat egy A4-es oldalon? Mikor melyik típusú CV-t válasszuk?

Nem kíváncsi az unalmas pályázati anyagokra a legtöbb HR-es, illetve a fejvadász, munkaerő-közvetítéssel foglalkozó szakember. Azt mondják, ami néhány évvel ezelőtt még belefért stílus vagy tartalom tekintetében, ma már bizony kevés lehet a boldoguláshoz! Ennek oka egyrészt, hogy a gazdasági válság hatására a korábbinál jóval többen pályáznak egy-egy pozícióra, másrészt sok helyen egyre fiatalabbak ülnek az interjúztatói székben.

A szakszerű, de semmitmondó önéletrajzok így sokszor a szemeteskukában végzik, éppen ezért mindenképp meg kell próbálni kitűnni a sok száz jelentkező közül. Első lépésként érdemes feltenni a kérdést önmaguknak: „Miért is vetne valaki még egy pillantást az önéletrajzomra, ha szerintem sincs benne semmi izgalmas sem formailag, sem szakmailag, sem pedig emberileg?” Ami biztos: személyesebbé kell tenni a pályázati anyagunkat! Az „extrának” ráadásul - legyen az bármilyen korábbi munkahelyi eredmény, végzettség, szaktudás, idegennyelv ismeret, egyéb képesség vagy készség – a CV első néhány sorában kell lennie. Ha az első fél oldalon nem írunk magunkról semmi különlegeset, akkor valószínűleg rögtön félre is teszik az anyagunkat.

Az egyszerű kronologikus felsorolás helyett azt írjuk le, hogy az eddig elvégzett munkáink hogyan passzolnak karrier-célkitűzéseinkhez - éreztetve a hivatásunk iránti érdeklődésünket, valamint szenvedélyünket. Egy igazán jó önéletrajzból annak is ki kell derülnie, pontosan miért is választottuk ezt az utat, illetve hogyan építettük fel önmagunkat. Ha egy munkavállaló képes megfogalmazni ezeket a gondolatokat, magabiztosabban érvelhet majd önmaga mellett akár az önéletrajzában, akár a közösségi hálón (például Facebook vagy LinkdIn profiljában), akár később szemtől-szembe a munkáltatóval az állásinterjún.

Mikor milyen önéletrajz típust válasszon?

Amerikai önéletrajz:

Átlátható, informatív, könnyen megszerkeszthető. Időrendben a legfrissebb információktól halad a korábbi tapasztalatok felé. Szinte mindenhol szívesen fogadják, hiszen gyorsan, könnyen áttekinthető. A pályázók többsége azért preferálja, mert nem bonyolult, könnyen megírható. Hátránya lehet, hogy a legtöbb jelentkező szintén ezt választja, így csekély az esély a kitűnésre.

Funkcionális önéletrajz:

A pályázó képességeit, készségeit, elért eredményeit állítja a középpontba. A címszavak köré szerveződnek a különböző tapasztalatok és eredmények. Kifejezetten ajánlott pályakezdők, pályamódosítók számára. Segíthet elfedni a tapasztalat hiányát, az önéletrajzi lyukakat, a hosszan tartó munkanélküliséget vagy éppen a gyakori munkahelyváltást. Előnye: a jelentkező nagy eséllyel „kilóg” a többi közül, hiszen a többség a kronologikus formát választja.

Kreatív önéletrajz:

Ötletes, rendhagyó forma és tartalom jellemzi, lényege az egyedi stílus. Leggyakrabban a grafikai kreativitást igénylő, például marketinges vagy grafikus munkakörökben jellemző. Lehet játszani a papír minőségével, a színekkel, a formával, a képekkel vagy a szóhasználattal. Nem mindenkinek „áll jól” az egyedi CV! Csak az válassza, aki a személyes beszélgetés alkalmával is „hozni tudja” a kreatív, laza stílust. Bár széles a paletta a kreativitás és az ízléstelen kitűnni akarás között, nem árt óvatosan bánni az alternatív önéletrajzírással!

Europass önéletrajz:

Rugalmas formanyomtatvány, egységes az Európai Unióban. A megszokott önéletrajzi formátumot követi, kiegészítve azt további információk lehetőségével. Az egyes pontok, vagy azok részei szükség szerint törölhetők vagy bővíthetők. Lehetőség van a referenciák megjelölésére, valamint mellékletek csatolására is. Az Europass célja megkönnyíteni az álláskeresők dolgát a sablon használatával, azonban épp ez a sablon az oka annak, hogy nem igazán derül ki belőle a jelentkezők egyénisége.

karrier  •  munka  •  CV  •  önéletrajz  •  álláskeresés  •  jl_karrier  •  funkcionális  •  Europass  •  curriculum vitae  •  amerikai önéletrajz  •  kreatív CV
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen