Modern álláskeresés: videó-önéletrajzzal

szerző: Kutasi Judit
2011 december 02.

Sokan nem ismerik, mások idegenkednek a használatától, a videó-önéletrajznak azonban számos előnye lehet a hagyományos önéletrajzzal szemben. Ereje a vizualitásban rejlik, amitől személyesebb és hatásosabb lehet a leírt szövegnél. Mikor érdemes bevetni?

Külföldön – főként Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban – már előszeretettel használják az álláskeresők a videó-önéletrajzot, Magyarországon azonban még kevesen ismerik. Egy maximum két perces videó felvételről van szó, melyből a munkáltató még a személyes találkozás előtt megismerheti a jelölt szakmai múltját, illetve főbb kompetenciáit. Vitathatatlan előnye, hogy a videó szereplőjére biztosan emlékezni fognak a hosszadalmas kiválasztási procedúra végén is.

Forrás: sxc.hu
A videó-önéletrajz hívei szerint a felvétel egyértelműen bizalmat épít munkáltató és álláskereső között. Az adott pozíciót meghirdető cég szakembere azonnal határozott következtetéseket vonhat le a jelölt beszédéből, fellépéséből, kinézetéből. Legfontosabb persze az, hogy legyen mondanivalója a pályázónak. Egy-két perc csupán arra elég, hogy az álláskereső kiemelje a legjelentősebb lépcsőfokokat szakmai pályafutásából. Természetesen a jelentkezőnek oda kell figyelnie a megjelenésére, így öltözetének illeszkednie kell az adott cég profiljához, csakúgy, mint a személyes interjú alkalmával.

Az álláskeresőnek a videó-önéletrajzban mindenképp összeszedettnek kell lennie, de legfőképp magabiztosságot kell sugároznia. Érdemes megemlítenie tanulmányait, diplomáit, illetve azt, milyen pozícióban szeretne elhelyezkedni. Kiemelheti pozitív tulajdonságait, erősségeit, de csakúgy, mint a hagyományos CV esetében, itt is kerülni kell a sablonos mondatokat. További versenyelőnyre lehet szert tenni akkor, ha a jelentkező kisfilmjét több nyelven is elkészíti, vagy egy videó-önéletrajzban mutatkozik be több idegen nyelven. A felvételt a pályázó feltöltheti saját honlapjára, de elküldheti az állást meghirdető cégnek e-mailben is.

Magyarországon számos cég foglalkozik videó-önéletrajz készítésével. Az árak között jelentős eltéréseket lehet tapasztalni. Van, aki 20 ezerért is elvállalja, máshol 120 ezer forintot is elkérnek egy néhány perces felvétel elkészítéséért. A tarifa függhet a felvétel hosszától, nyelvétől, illetve a kért extráktól, például szakmai felkészítés, fodrász, sminkes igénybevételétől is.  Szakemberek szerint érdemes ezt az összeget összevetni az állásinterjúkra való utazás költségével is, ami elsősorban a nagyobb távolságok esetén okozhat problémát a jelentkezőknek. Szintén érdemes elgondolkodni egy profi videó-önéletrajz készítésén külföldi állások megpályázása esetén is.

Ugyanakkor a videó-önéletrajzot még kevés munkáltató kéri, és proaktívan kevesen is küldik annak ellenére, hogy a technikai fejlődésnek köszönhetően a néhány perces videó elkészítése nem igényel különösebb technikai apparátust. Az álláskeresők többsége által is használt eszközök (például mobiltelefon, notebook, fényképezőgép, kamera) alkalmasak a felvételek elkészítésére. Bár a videó-önéletrajz sokkal látványosabb egy Word dokumentumnál, mégsem pótolhatja a hagyományos CV-t. Lényege inkább a figyelemfelkeltésen van: az „újdonság varázsa” még megfoghatja a munkáltatókat, így könnyebben kitűnhet a pályázó a több száz hasonló kvalitású, szakmai tapasztalattal, iskolai végzettséggel rendelkező munkavállaló közül.

A videó-önéletrajz legfontosabb jellemzői:

  • rövid, egy-két perces felvétel
  • maga az álláskereső is elkészítheti
  • nem helyettesíti, hanem kiegészíti a hagyományos CV-t
  • határozottságot, magabiztosságot kell sugároznia
  • fontos a beszédstílus, megjelenés
  • érdemes megemlíteni a tanulmányokat, diplomá(ka)t, karriercélokat
  • kerülni kell a sablonos mondatokat
  • több nyelven is el lehet készíteni

További tippek: "Hogyan írjunk jó önéletrajzot" c. cikkünkben!

karrier  •  munka  •  CV  •  önéletrajz  •  elhelyezkedés  •  álláskereső  •  állás  •  jl_karrier  •  videó
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen