Öt leggyakoribb hiba, amit a főnök elkövethet

szerző: Jobline
2011 december 05.

Ideig-óráig működhet csak hatékonyan az a munkahelyi csapat, ahol a főnök hibát hibára halmoz. A rossz vezetői döntések, illetve viselkedési minták ugyanis megmérgezik a munkahelyi légkört, valamint az egyéni és a vállalati eredményekre is kihatnak. Melyek a leggyakoribb vezetői hibák, ami miatt hanyatt-homlok menekülnek az alkalmazottak?

Forrás: jscreationzs
1. Arrogancia:
Az arrogáns főnök gyakran diktatórikus, lekezelően bánik a beosztottakkal. Nem érzi, hogy helytelen a viselkedése, érzéketlen a negatív visszajelzésekkel szemben, nehezen győzhető meg bármiről.

2. Elszigetelődés
: A bizalom teljes hiánya jellemzi a vezető és a beosztottak közti kapcsolatot. A vezető ajtaja mindig zárva, nem kíváncsi a beosztottakra. A kommunikáció előbb-utóbb megszakad, a főnök megközelíthetetlennek tűnik, így sem szakmai kérdésekkel, sem pedig a munkavégzésre kiható személyes problémákkal nem mernek hozzá fordulni a dolgozók. A szakadék idővel áthidalhatatlanná válik.

3. Motiválás hiánya:
Ha a főnök nem motiválja megfelelően a dolgozókat, az emberek egy idő után közömbössé, kedvtelenné válnak, nem érzik magukénak vezető terveit, így a vállalati célokat sem. Rengeteg ösztönző eszköz lehetséges, mint például anyagi ösztönzés, képzés, továbbképzés támogatása, előléptetés, pozitív visszajelzés, dicséret, azonban ezekkel a vezető egyáltalán nem él. A vezetőnek ugyanakkor lelkesítenie kell(ene) a csapatot, megdicsérni, elismerni a jól teljesítő beosztottak munkáját.

4. Következetlenség
: Ez a vezetői magatartás megjelenhet az egyes dolgozókkal szemben támasztott elvárások, a fizetések és a jutalmak tekintetében is. Rengeteg munkahelyi konfliktus forrása lehet, amely kihathat az egyéni és az összvállalati teljesítményre is. Ellenszere, ha a vezető csak átgondolt, felelős döntéseket hoz, betartható ígéreteket tesz. Ezektől csak indokolt esetben tér el, illetve mindig elmagyarázza döntésének hátterét a csapatának.

5. Példamutatás hiánya: A példamutatás szorosan összekapcsolódik a következetességgel. Hamar elveszti például a tekintélyét az a vezető, aki mindig elsőként indul haza az irodából, miközben mindenkit túlmunkára kötelez. Hasonlóan rossz fényt vet a főnökre, ha megszorítások esetén csak a dolgozók fizetését csökkenti, sajátjához pedig egyáltalán nem nyúl.
vezető  •  főnök  •  teljesítmény  •  hr_hirek  •  hiba  •  motiválás  •  következelten  •  elszigetelődés  •  arrogancia  •  példamutatás hiánya
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen