Hogyan írjunk jó önéletrajzot?

szerző: Jobline
2011 december 06.

Egy jól sikerült önéletrajz belépő lehet egy állásinterjúra, megírni azonban egyáltalán nem könnyű! Nem tudhatjuk ugyanis, ki olvassa először a pályázati anyagunkat, hogyan ítél majd meg néhány sor alapján. Tanácsok, hogyan érdemes hozzákezdeni.

1. Csak röviden!

A jó önéletrajz átgondolt, rövid, tömör és frappáns. Éppen ezért nem szerencsés, ha a CV hosszabb egy-két oldalnál, ennél többet ugyanis biztosan nem olvas el egyetlen munkaerő-kiválasztással foglalkozó szakember sem. Nem szerencsés tehát mindent aprólékosan leírni, érdemes az utolsó 8-10 évre koncentrálni, a többit pedig csak említeni. A pontosság szintén sok mindent elárul az önéletrajz gazdájáról, így a dátumoknak egyezniük kell a tanulmányok, illetve a munkahelyek esetében. Emellett ügyelni kell a gépelési és helyesírási hibákra is, hiszen nincs annál bosszantóbb, ha figyelmetlenség miatt bukik el valaki egy jó állást.

Forrás: sxc.hu
2. Csak indokolt esetben!

Elsőként a fotót veszi szemügyre a legtöbb HR-es. Éppen ezért kizárólag jól sikerült képet érdemes csatolni, és azt is csak akkor, ha kifejezetten kérik az álláshirdetésben. Ne legyen a mellékelt fotó egy-két évnél régebbi, illetve ne egy nyaralás alatt vagy bulizás közben készült képet válasszon a jelölt, hanem maradjon a jól bevált igazolványképnél.

3. Munkatapasztalat a fókuszban!

Perdöntő lehet, miként sorolja fel a pályázó korábbi munkahelyeit, szakmai tapasztalatait. A sorrendet érdemes a legutóbbi vagy jelenlegi munkahellyel kezdeni, valamint fontos az egyes munkahelyek és betöltött pozíciók helyes megnevezését használni. Hasznos lehet továbbá, ha az álláskereső önéletrajzában egy-két mondatban kifejti az egyes pozíciókhoz kapcsolódó főbb felelősségi területeket, illetve feladatokat is, amelyeket ellátott.

4. Ne kézzel!

Ma már szerencsésebb a pályázati anyagot számítógéppel írni, hiszen átláthatóbb, rendezettebb hatást kelt. Természetesen vannak olyan munkáltatók, akik kimondottan kézzel írt önéletrajzot kérnek a jelentkezőktől, ilyenkor nincs mit tenni. Ennek oka egyszerű: a pályázó kézírását grafológus szakemberrel is kielemeztetik, hogy következtetni tudjanak a munkavállaló egyéb személyes tulajdonságaira is.

állásinterjú  •  tanácsok  •  CV  •  önéletrajz  •  állás  •  jl_karrier
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen