Hét tipp a sikeres álláskereséshez

szerző: Jobline
2011 december 09.

Minél alaposabban átgondolja a pályázó, milyen karriert szeretne befutni tíz éven belül, milyen pozícióban szeretne dolgozni a következő munkahelyén, annál könnyebben találhatja meg a számára legmegfelelőbb állást. Persze az interjúra is érdemes alaposan felkészülni. Hasznos tanácsok.

1. Haladjon lépésről-lépésre!

Megszerezni a tökéletes munkát összetett feladatnak tűnhet. Nem kell persze mindent azonnal megoldani, elég mindig a soron következő lépésre koncentrálni. Jelentős mérföldkőnek számít például, ha jól megírja az önéletrajzát, meghatározza a főbb céljait, illetve tudatosítja önmagában, hogyan tudná képességeit minél jobban kamatoztatni.

2. Tesztelje önmagát!

Pszichológiai tesztek
kitöltésével és elemzésével teljesebb képet alkothat magáról az álláskereső. Az értékelések átolvasása, átgondolása után könnyebben találhatja meg a számára ideális foglalkozást. Sokféle teszt közül lehet választani az interneten, amelyek segítenek abban, hogy objektív képet kaphasson önmagáról. Fedezze fel erősségeit, illetve próbálja meg fejleszteni azokat a gyenge pontokat is, amelyekre a tesztek rávilágítottak.

3. Legyen nyitott mindenre!

Az ideális munkahely, illetve pozíció megtalálásához nagyon fontos, hogy mindenre nyitott legyen az álláskereső! Még akkor is járjon el például társaságba, rendezvényekre, ha éppen nincsen kedve hozzá. Beszélgessen minél több emberrel, mutatkozzon be azoknak is, akiket eddig csak látásból ismert. Próbáljon ki játékokat, sportokat, olyan tevékenységeket, amelyeket korábban még soha! Ha nem is leli mindenben az örömét, tapasztalatokat, barátokat biztosan szerezhet, illetve önmagát is jobban megismerheti.

4. Álmodozzon bátran!

Ha a pályázó mindig csak azt méricskéli, mit tehet meg és mit nem, talán sosem teljesülnek a vágyai. Ábrándozzon bátran, ne rettenjen meg a saját céljaitól. Képzelje maga elé a jövőt, hogyan szeretné látni magát pár év múlva. Induljon el ettől az álomképtől a jelen felé, és gondolja végig, milyen feladatokat kell még végrehajtania.

5. Hallgasson az ösztöneire!

Döntéshozatal érdemes hallgatnia a megérzésekre. Ha abba a szerencsés helyzetbe kerül a munkavállaló, hogy több állás közül kell választania, figyelje meg mindegyiknél, mit sugallnak az ösztönei. Gondolja végig, melyik hivatás milyen érzéseket kelt, és azt a lehetőséget válassza, amelyik a legnagyobb hatással bírt!

6. Szögezze le!

Amint kezd kikristályosodni, milyen munkát szeretne igazán, írja le! Ez a legjobb módszer arra, hogy határozottan megfogalmazza a céljait. Érdemes otthon kifüggeszteni a falra is, hogy mindig szem előtt legyen, ezáltal folyamatosan emlékeztesse az álláskeresőt arra, miért is küzd valójában.

7. Készüljön fel az interjúra!

Előbb-utóbb célegyenesbe kerül, behívják egy interjúra. Nagyon fontos, hogy a találkozóra felkészülten érkezzen. Vesse össze pályázati anyagát a cég elvárásaival! Gyakoroljon hangosan, illetve fogalmazzon meg néhány kérdést előre, amit feltesz majd az interjúztatónak. Pályázati anyagai, illetve válaszai ne csak azt tükrözzék, mennyire szeretné megkapni az adott állást, hanem azt is, hogy a munkáltató a legmegfelelőbb munkaerőt találta meg!

További tanácsok: 52 gyakorlat a sikeres álláskereséshez (HVG Könyvek)

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen