Állásinterjú kérdés: Miért ezt a karrierutat választotta?

szerző: Kutasi Judit
2011 december 13.

Életbevágó, miként válaszol az álláskereső, ha az interjún leendő munkáltatója rákérdez: miért az adott szakmát, szakterületet választotta. Érdemes egy jól átgondolt, személyre szabott válasszal érkezni a beszélgetésre. De milyen szempontokat kell a felkészülésnél figyelembe venni? Tanácsok.

Minden álláskereső legfőbb célja bebizonyítani az interjúztatónak: eléggé céltudatos, illetve valódi, őszinte lelkesedés áll pálya-, illetve munkahelyválasztása hátterében. A jó válaszhoz azonban érdemes néhány kérdést előbb magunknak is feltenni:

  • Miért ezt a szakterületet választottam, és mit élvezek benne igazán?
  • Milyen speciális képességekkel, készségekkel rendelkezem, amelyek sikeresebbé tehetnek a munkámban?
  • Mit tehetnék leendő munkáltatómért, ha felvenne?

Válaszunkba mindenképp vegyük bele, milyen végzettségünk van, illetve mi motivált eddigi pályafutásunk során a karrierépítésben. Mondandónkba azt is érdemes beleszőni, hogy nem minden a pénz, a magasabb beosztás vagy a szülői indíttatás. Helyezzük a hangsúlyt inkább az őszinte lelkesedésre, amelyet az adott terület iránt érzünk. Néhány mondatban személyiségünk különböző aspektusait is megmutathatjuk, illetve kitérhetünk kiemelkedő gyakorlati tapasztalatunkra, amely segítette az előrejutásunkat.

Ezt követően arról kell meggyőznünk az interjúztatót, hogy az adott pozíció abszolút ránk van szabva. Például könnyen érvelhetünk egy PR-es állás esetén így: „mindig is jó kommunikációs képességgel rendelkeztem. Szeretem a gyorsan változó, energikus környezetet, szóval a PR-es karrier abszolút az én terepem”.

Érdemes néhány motiváló munkahelyi sikerünket is feleleveníteni, valamint olyan tanárokat, mentorokat megemlíteni, akik inspiráltak a pályaválasztásban, majd az elhelyezkedésben. Mivel egy olyan kérdésről van szó, amelyre rengetegféle jó válasz adható, fontos, hogy ne kalandozzunk el, szigorúan a témánál maradjunk. Mindig vegyük figyelembe az állás betöltéséhez szükséges elvárásokat, kerüljük a terjengősség látszatát, és semmiképp ne adjunk túlságosan hosszú, unalmas válaszokat.

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen