Öt baklövés, ami miatt más pályázót vesz fel a HR-es

szerző: Kutasi Judit
2011 december 15.

A legtöbb munkáltató megengedheti magának azt a luxust, hogy egy-egy állás betöltésekor válogasson a jól kvalifikált, tehetséges jelöltek között. Ilyen esetekben a pályázók által elkövetett apróbb hibák felértékelődnek. Egy elíráson, helyesírási hibán vagy egyéb baklövésen is múlhat, elnyeri-e a jelentkező a megpályázott pozíciót vagy sem.

1. Komolytalan email cím

Semmiképp ne használjon az álláskereső vicces, nevetséges, gyerekes vagy netán szexuális hangvételű email címet. Talán azt gondolja, egy különleges címmel kitűnhet a sok száz pályázó közül, a munkáltatók azonban általában nem fogadják pozitívan az ilyen próbálkozásokat. Kerülje tehát az olyan címeket, mint a [email protected]. Helyette olyan komoly elérhetőséget adjon meg a jelentkező az önéletrajzában, amelyből világosan kiderül a neve, például [email protected].

2. Nevetséges szöveg az üzenetrögzítőn

Elképzelhető, hogy az álláskereső csak a barátait akarta megnevettetni egy vicces üzenettel a rögzítőjén. A munkáltatók azonban nem rajonganak az ilyen poénokért. Lehet, hogy a pályázó egyszerűen nem gondolt bele, mit veszíthet, csak akkor, amikor a HR-es üzenetét meghallgatja: "Köszönjük, de mégsem Önt választottuk!".

3. Helyesírási hibák a CV-ben

Mindenki követhet el hibákat, még a munkáltatók is. Nem szabad azonban ebből kiindulni, amikor önéletrajzot ír az álláskereső. De akkor hogyan írjunk jó önéletrajzot? Egy elütés még belefér, több azonban már biztosan hanyagságra utal, azt sugallva, hogy nem is annyira fontos a pályázónak az elhelyezkedés az adott cégnél. A helyesírási hiba az elütésnél súlyosabb elbírálás alá esik, a hibás pályázati anyag pedig hamar a kukában végzi. Postázás, illetve az email elküldése előtt érdemes többször átolvasni a szöveget. Ne bízzon meg vakon a jelentkező a számítógépes helyesírás-ellenőrző programokban sem, inkább kérjen meg egy ismerőst, családtagot, barátot, hogy nézze át még egyszer az anyagát.

4. Felkészültség hiánya az interjún

Biztosan elutasítják az interjún azt a pályázót, aki nem készül fel alaposan az adott cégből. Nem bízhat abban, hogy valahogy majd csak kivágja magát, ha nem ismeri a vállalat termékeit, szolgáltatásait, üzleti eredményeit. Olyan munkavállalót keresnek a HR-esek, akik időt, energiát fordítanak a felkészülésre, ez ugyanis rengeteg mindent elárul a jelentkezőről: mennyire szeretne az adott cégnél dolgozni, lelkiismeretesen készül-e a tárgyalásaira, milyen a munkamorálja. Mit tilos mondani az interjún?

5. Köszönőlevél az állásinterjú után

A legtöbb pályázó azt hiszi, mindent megtett, hogy elnyerje az áhított állást: megírta az önéletrajzát, motivációs levelét, küldött referencialevelet, jól szerepelt az állásinterjún. Egy dologra a legtöbben azonban nem gondolnak: a személyes találkozó után írásban is megköszönhetik a beszélgetést az interjúztatónak. A munkáltatók általában értékelik, ha az álláskereső egy-két mondatos köszönőlevélben jelzi, értékeli a lehetőséget, és bízik a folytatásban.

karrier  •  munka  •  köszönőlevél  •  álláskeresés  •  állás  •  jl_karrier  •  helyesírási hiba  •  elütés  •  végzetes hiba  •  elutasítás
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen