Így változik jövőre a szabadság kiadása az új Mt. szerint

szerző: Kutasi Judit
2011 december 19.

Évente hét munkanap szabadságot, legfeljebb két részletben - a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban - kell kiadniuk a munkáltatóknak. Az alapszabadság húsz nap marad. De milyen részleteket tartalmaz még az új Munka törvénykönyve a szabadság kiadásával kapcsolatban?

Egyrészt ésszerűbbé váltak a szabadság kiadásának szabályai a most elfogadott új Munka törvénykönyve rendelkezései értelmében. Így például, ha a munkaviszony október elsején vagy azt követően kezdődött, nincs „belehajszolva” a munkáltató az év végéig történő kiadásba, a következő esztendőben, március 31–éig kiadható a szabadság.

Nem kedvez a dolgozóknak, hogy az új szabályok szerint a jövő év közepétől a szabadság kiadásának időpontját – szemben a jelenlegi harminc nappal – a munkavállalóval legkésőbb a szabadság kezdete előtt tizenöt nappal is elég közölni. Persze komolyabb cégeknél – nem törvényi kötelezettség alapján – készítenek szabadságolási tervet, amiből jóval korábban megtudható, mikor mehetnek nyaralni, pihenni a kollégák.

Ugyanakkor a jövőben nagyobb hangsúlyt kap a felek megállapodása, ennek megszületése esetén az alap- és pótszabadság egyharmada (45 év felett az Mt. alapján tíz munkanap) az esedékesség évét követő év végéig is kiadható.

Az új Munka törvénykönyve rendelkezései 2012. július 1-én lépnek hatályba.

Tudjon meg többet az új szabályokról: „Munkaviszony megszüntetése: ez vonatkozik jövőre a gyerekesekre az új Mt. alapján” c. cikkünkben

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen