Készüljön fel alaposan a viselkedés alapú interjúkérdésekre!

szerző: Kutasi Judit
2011 december 20.

A munkaerő kiválasztás egyik legelterjedtebb módszere az úgynevezett viselkedés alapú interjútechnika. A kérdések lényege: a pályázó múltbeli magatartása meghatározza jövőbeli cselekedeteit. Miért fontos a felkészülés? Egyáltalán milyen kérdésekre számíthatnak az álláskeresők?

Végtelen számú kérdéssel bombázhatja az interjúztató az álláskeresőt, ha múltbeli eredményeire, képességeire kíváncsi. Stresszhelyzetben azonban nem biztos, hogy jól reagál a pályázó. Könnyen lehet, hogy idegességében egyszerűen semmi sem jut az eszébe, vagy ami még rosszabb: egy olyan történetbe kezd bele, amely egyáltalán nem vet jó fényt rá. Éppen ezért különösen fontos a felkészülés!

A következő viselkedés alapú interjúkérdések segíthetnek megtalálni az álláskeresőknek a megfelelő válaszokat:

1.    Meséljen el egy olyan esetről, amikor egy nehéz problémát kellett megoldania! Pontosan mit tett? Hogyan gondolkodott? Mi lett a végeredmény?

2.    Előfordult, hogy tanácsot kellett adnia valakinek? Kinek? Hogyan elemezte a problémát? Hogyan érvelt? Elfogadták a javaslatát?

3.    Olyan változásokhoz kellett igazodnia, amelyeket nem Ön indított el. Hogyan tudta mégis megvalósítani?

4.    Meséljen el egy helyzetet, amikor a csapat tagjai nem értettek Önnel egyet! Mit tett?

5.    Mondjon egy olyan esetet, amikor igen hasznosnak bizonyult, hogy valakinek a nem-verbális jelzéseire is oda tudott figyelni!

6.    Úgy érezte, sikeresen kommunikált valakivel, akivel egyébként nem kedvelték egymást. Milyen nehézségekkel kellett szembenéznie? Hogyan oldotta meg?

7.    Mondjon egy példát arra, amikor egy fontos célt tűzött ki maga elé. Hogyan küzdötte le az akadályokat?

8.    Beszéljen egy olyan célkitűzéséről, amit végül nem sikerült elérnie. Mi akadályozta meg ebben? Hogyan értékeli utólag a történteket, saját szerepét?

9.    Mi volt a legnehezebb döntés eddig az életében? Hogyan döntött? Mi lett az eredmény?

10.    Írjon le egy helyzetet, amikor egy olyan személlyel kellett együtt dolgoznia, aki nem kedvelte. Hogyan tudta kezelni a helyzetet?

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen