Idegtépő várakozás: mikor derül ki végre, hogy felvettek-e?

szerző: Kutasi Judit
2011 december 21.

„Köszönjük, majd értesítjük!” De meddig érdemes várnia az álláskeresőnek, ha úgy érzi, lehengerelte az interjúztatót, de mégsem kapott választ az ígért időpontban? Tanácsok.

Nagy hibát követ el a pályázó, ha azelőtt hagyja abba a munkakeresést, hogy egy komoly állásajánlatot kapott, illetve elfogadott volna. A megérzések ugyanis néha csalhatnak, így akármilyen jó hangulatban telt is az interjú, bármilyen előérzettel jött is ki a beszélgetésről, nem lehet biztos a sikerben. Helyette vegye fel a kapcsolatot az interjúztatóval. A határidő lejárta után néhány napnál többet azonban semmiképp nem érdemes várni!

Fontos, hogy megtalálja a jelölt a kényes egyensúlyt: legyen konkrét, de ne legyen tolakodó. Érdeklődjön email-ben vagy telefonon arról, hogyan halad a kiválasztási folyamat, esetleg lezárták-e már a keresést. Ha a munkáltató azt válaszolja, hogy a procedúra még mindig tart, mindenképp tudja meg, hetekről vagy esetleg hónapokról van-e szó.

Forrás: sxc

Számtalan dolog hiúsíthat meg egy állásajánlatot. A munkaerő-felvétel függ a szervezet méretétől, illetve attól, mennyire tudatos, vagy éppen nehézkes, körülményes a kiválasztási procedúra. Egy nagy cégnél nagyobb eséllyel lehet elhúzódó kiválasztási folyamatra számítani, míg egy kisebb vállalkozásnál valószínűleg hamarabb eldől, kit vesznek fel. A HR-esek ráadásul egyszerre több jelöltet választanak be az utolsó körbe és tartanak a várólistán. Lényege: ha az első pályázó valamilyen okból elutasítaná az állásajánlatot, nem sikerülne megegyezni vele, jöhet a második esélyes a sorban.

Előfordulhat, hogy a vállalat gazdasági helyzete változik, így a meghirdetett pozíciót mégsem töltik be, erről azonban csak az utolsó utáni pillanatban értesítik a pályázót. Az összevonások, fúziók is lassíthatják a kiválasztást. Könnyen lehet, hogy mire kiértesítenék a jelöltet, már nem is létezik a korábban meghirdetett munkakör.

Ha úgy érzi az álláskereső, hogy se vége, se hossza a várakozásnak, blöffölhet is. Ez azonban kétélű fegyver, amely bár csábítónak tűnik, könnyen rosszul is elsülhet. A munkáltatók - főleg a nagyobb cégek - többnyire nem dőlnek be a „kaptam egy jobb ajánlatot” próbálkozásnak. Helyette fogalmazzon egyértelműen a munkavállaló, jelezve az interjúztatónak, hogy bár folytatja az álláskeresést, különösen érdekli az adott pozíció. Amennyiben az interjú után 1-2 héttel sincs semmilyen visszajelzés, bár ígéretet kapott a gyors válaszra, többnyire kihúzhatja az adott pozíciót a listájáról.

Miért húzódhat el a döntés, hogy felveszik-e az álláskeresőt? Jobline összefoglaló.
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen