Hogyan ne váltson munkahelyet az év végén?

szerző: Kutasi Judit
2011 december 23.

Év végére könnyen elfáradhat, akár ki is éghet az a munkavállaló, ha állandó nyomás alatt, pihenés, szabadság nélkül dolgozta végig az elmúlt hónapokat vagy akár az egész évet. Végső elkeseredésében a felmondás, munkahelyváltás gondolata is felmerül benne, azonban érdemes a döntést alaposan átgondolni. Alapszabályok, hogyan ne mondjon fel.

Hirtelen felindulásból soha ne mondjon fel a munkavállaló, bármennyire nehezen viseli a napi megpróbáltatásokat. Nagyon csábítónak tűnhet a főnök kezébe nyomni az év utolsó napjaiban a felmondást, hogy az ünnepeket, az újévet már feszültség, nyomás nélkül élhesse meg a dolgozó.

Ha hosszabb vagy rövidebb mérlegelés után a váltás mellett dönt, fontos, hogy az elválást korrekt módon intézze. Felmondás előtt alaposan gondolja át, kivel osztja meg kollégái közül a tervét. Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy a munkatársak kifecsegik a titkát, így a főnök előbb értesül szándékáról, mint azt a munkavállaló szeretné. Egy ilyen helyzetből már nehéz jól kijönni, majd jó hangulatban, korrekt módon távozni.

Ne kövesse el azt a hibát sem az alkalmazott, hogy felmondását csak szóban közli a felettesével. Fontos, hogy a szándékot hivatalosan, írásban is jelezze. A levélben szerepeljenek a legfontosabb adatok, mint a munkaviszony kezdete, vége és a megszűnés ténye.

Szakemberek szerint ugyanakkor a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetben érdemes aludni egyet a döntésre, és lehetőleg egy aláírt új munkaszerződéssel, esetleg alkalmazási szándéknyilatkozattal a kézben felmondani. Persze előfordulhat, hogy erre nincsen mód. Ebben az esetben érdemes legalább 3-5 havi tartalékot felhalmozni, hogy az álláskereső fedezni tudja a havi kiadásait addig, amíg nem talál új állást.

Rendkívüli felmondás vs. közös megegyezés: kinek mit szabad? Elolvashatja a Jobline Magazinban.

karrier  •  álláskeresés  •  munkahely  •  váltás  •  jl_karrier  •  új munka
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen