Építsen új karriert, ha elege lett a munkájából!

szerző: Kutasi Judit
2011 december 29.

Évről-évre egyre kevésbé elégíti ki az állása, vagy egy nap egyszerűen arra ébred, hogy utálja a munkáját? A lényeg: fordulóponthoz ért a karrierjében, ezért ideje váltani. Tanácsok.

„Nem tudom, mit szeretnék csinálni a jövőben, de a jelenlegi munkámat biztosan nem”. Nagyon frusztráló, amikor ez megfogalmazódik a munkavállaló fejében. De képes lesz-e meggyőzni leendő munkáltatóját arról, hogy egyetlen szakmában eltöltött tíz év után elég tapasztalata van egy teljesen új területhez is? A következő lépések segítenek áthidalni a kritikus álláskeresési időszakot.

1. Játékszabályok szerint

„Újoncként” rengeteg erőfeszítést kell megtennie minden álláskeresőnek a munkaerőpiacon, bármilyen szektorról, iparágról legyen is szó. Intenzív kapcsolatépítésbe kell kezdeni, csiszolni kell a jelentkezéshez, interjúkon való sikeres fellépéshez szükséges képességeket, és természetesen jól kell válaszolni a trükkös interjú kérdésekre. Különösen nehéz betartani az álláspiac játékszabályait úgy, hogy egy teljesen új területen szeretne érvényesülni, új állást szerezni, majd karriert építeni.

2. Képességek a fókuszban

Új szakmában egyáltalán nem vagy csak korlátozottan építhet korábbi tapasztalataira az álláskereső. Fontos, hogy felismerje azokat az univerzális képességeit, erősségeit, amelyeket felmutathat a munkáltatóknak. Ugyanakkor bárki lehet okos, dolgozhat keményen, lehet jó végzettsége – még nem tud kitűnni a többi pályázó közül. Mindenképp hangsúlyozza ki a jelentkező, ha nemzetközi tapasztalata, gyakorlata van, esetleg kiemelkedő a személyes kapcsolatépítésben vagy épp az ügyfélkezelés terén.

3.  Versenyelőny a mobilitás

A rugalmasság szintén komoly versenyelőny lehet ma a munkaerőpiacon, és segíthet egy új karrier építésében. Mivel az országon belüli vagy külföldi mobilitási – utazási, költözési – hajlandóság nem mindenkiben van meg egyformán, így ezt is mindenképp érdemes kiemelni a pályázati anyagban, önéletrajzban vagy személyesen az állásinterjún.

4. Szenvedélyesen a jövőről

A célt tévesztett, szakmájából kiábrándult álláskeresőnek meg kell találnia azt a valamit, ami fontos lehet új munkájában, amiért érdemes nap mint nap újra felkelni az ágyból reggelente. A kiválasztással foglalkozó szakemberek azonnal észreveszik, ha valaki szenvedélyesen szeretne elérni valamit, illetve tudják, hogy ez a hozzáállás milyen üzleti hasznot hozhat a vállalat számára.

5. Csak visszafogottan!

A játékszabályok betartása mindenképp segítheti az álláskeresőt új karrierje építésében. Szigorúan meg kell szervezni az időbeosztást, a kapcsolatok építését és ápolását, emellett érdemes előzékenyen, visszafogottan, szerényen, de határozottan viselkedni. A legfontosabb ugyanakkor a rugalmasság, illetve a változtatás képessége: indokolt esetben félre kell tudni dobni a terveket, és a helyzetnek megfelelően reagálni, ha megcsörren a pályázó telefonja.

"5 tipp, miként adhatja el magát az álláskereső", illetve "Négy egyszerű gyakorlat a sikeres álláskereséshez" a Jobline Magazinban.

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen