6 hasznos tanács állásinterjú előtt

szerző: Kutasi Judit
2012 január 02.

Elég néhány karriertanácsot megfogadni ahhoz, hogy elkerülje az elutasítást az álláskereső. A tét ráadásul egyre nagyobb, hiszen a gazdasági helyzet hatására mind többen pályáznak egy-egy meghirdetett pozícióra.

1. tanács: Érkezzen felkészülten!

Legyen tisztában az álláskereső az erősségeivel, gyengeségeivel, jó tulajdonságaival. Gyakoran teszik fel ugyanis az interjúztatók a következő kérdést: “Mely tulajdonságok jellemzik leginkább munka közben?” Érdemes tehát előre készülni egy jól hangzó válasszal.

2. tanács: Öltözzön az alkalomhoz illően!

Egyre több cégnél a sportosan elegáns, laza üzleti viselet az elfogadott. Érdemes azonban ennél többet is megtudni az adott cégről még az interjú előtt. Amennyiben nincs pontos információja, képzelje el, milyen ruhában dolgoznak a cég alkalmazottai hasonló pozícióban. Ha mégis kétségei támadnának a pályázónak, az egyszerű üzleti öltözettel nem foghat mellé.

3. tanács: Mindig érkezzen 5-15 perccel korábban!

A pontosság egy rendkívül kényes pont, ami rengeteg mindent elárul a pályázó viselkedéséről, magatartásáról. Bármilyen okra is hivatkozik, nem jöhet ki jól a helyzetből, ha elkésik az interjúról. Tervezze meg alaposan, milyen útvonalon megy majd a találkozóra, hol fog parkolni, illetve számoljon az előre nem látható okokkal is.

4. tanács: Mosolyogjon!

Mosolyogjon és köszönjön mindenkinek. A stábtól érkező pozitív reakciók ugyanis kedvezően befolyásolhatják a pályázó esélyeit a kiválasztási procedúra során. Sok kiválasztással foglalkozó szakember ad ugyanis a kollégák véleményére, kit találtak szimpatikusnak az esélyes jelöltek közül.

5. tanács: Beszélgessen!

A leghatásosabb állásinterjúk azok, ahol nem csak a tipikus kérdések és válaszok hangzanak el. Amennyiben sikerül a beszélgetés első felében kizökkentenie az interjúztatót, észrevétlenül bemutathatja előnyös személyes tulajdonságait. A kérdésekre adjon frappáns, rövid válaszokat! Az interjúztató ugyanis már egy-két perces beszélgetés alapján véleményt formál.

6. tanács: Ne legyen arrogáns!

Az önhitt, szemtelen vagy erőszakos viselkedés biztosan háttérbe szoríthatja még a legjobb képességű jelölteket is. Igen könnyű ugyanis átlépni azt a határt, ami elválasztja a magabiztosságot a beképzeltségtől. Ne kövesse el ezt a hibát!

karrier  •  munka  •  állásinterjú  •  elhelyezkedés  •  felkészülés  •  állás  •  jl_karrier  •  tanács
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen