Állásinterjú: amire mindenképp kíváncsi a HR-es

szerző: Jobline
2012 január 06.

Számtalan kompetencia meglétét vizsgálják meg a kiválasztással foglalkozó szakemberek, amikor egy-egy új szakember felvételéről döntenek. Mire érdemes álláskeresőként mindenképp odafigyelni, ha interjúszituációba kerülünk?

1. Megbízhatóság

Az első, amit biztosan megvizsgálnak a munkáltatók, hogy mennyire megbízható az álláskereső. A lényeg: mindig lessen rá számítani, következetesen elvégezze a rá bízott feladatokat, betartsa az utasításokat, valamint kiszámíthatóan teljesítse a követelményeket. Nem mindegy ugyanis, hogy a leendő munkatárs egyenletesen magas színvonalú teljesítményt nyújt, munkavégzése következetesen megfelel az elvárásoknak, avagy teljesítménye kiszámíthatatlan, ingadozó, ráadásul a vezetői útmutatásokat is figyelmen kívül hagyja.

2. Teljesítőképesség

Fontos, hogy a jelentkező képes-e a belső, vagy a kívülről kapott célok elérésére. Kérdés: a munkavállaló megvalósítható feladatokra bontja-e le az utasításokat, végigviszi-e a hosszú távú feladatokat, avagy gyakran elvész a részletekben, hosszú távú célkitűzéseit általában nem képes megvalósítani.

3. Együttműködés

Képes-e a leendő alkalmazott a rá bízott feladatok megoldása, céljai elérése közben a másokkal való közös munkára. A HR-est az érdekli leginkább, elfogadja-e a dolgozó a csoportdöntéseket, illetve megosztja-e a rendelkezésére álló információkat másokkal, avagy ennek ellenkezőjét teszi.

4. Felelősségvállalás képessége

Egyáltalán nem mindegy, belátja-e saját tevékenysége hosszú távú következményeit, és vállalja-e azokat a leendő alkalmazott. Néhány keresztkérdéssel könnyen kideríthető, hogy hibázás esetén elhárítaná-e a felelősségét az álláskereső.

5. Szakmai ismeret

Egy munkáltatónak a legfontosabb szempontok egyike a szakmai ismeretek ellenőrzése. Megvizsgálják az állásinterjún, hogy a jelentkező megszerezte-e a pozícióhoz szükséges ismereteket és készségeket. További vizsgálati szempontok lehetnek: ismereteit biztonsággal alkalmazza, képes-e az alkalmazott eljárást az adott problémához illeszteni, lépést tart-e szakterületének fejlődésével vagy esetleg vonakodik az új szakmai ismeretek megszerzésétől.

További cikkek:

"Bombabiztos felkészülési tippek állásinterjú előtt"

"Idegtépő várakozás: mikor derül ki végre, hogy felvettek-e?"

"Készüljön fel alaposan a viselkedés alapú interjúkérdésekre!"

karrier  •  munka  •  állásinterjú  •  álláskereső  •  állás  •  jl_karrier  •  HR-es  •  kompetencia  •  keresett tulajdonságok
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen