Trükkös állásinterjú kérdés: „Mihez kezdene, ha felvennénk?”

szerző: Kutasi Judit
2012 január 10.

Nincs az a munkáltató, aki ne szeretné jó előre tudni: hogyan végezné feladatait az álláskereső az első harminc napban új munkahelyén. A kérdés elsőre elég rázósnak tűnhet, a válasz azonban - a meghirdetett pozíció szintjétől függetlenül - nem is annyira nehéz, ha bizonyos szabályokat észben tart a pályázó. Tanácsok.

Nem kell egyből pánikba esnie az álláskeresőnek, bármilyen kérdést szegezzenek is neki az állásinterjún. Nem azt várják ugyanis a HR-esek vagy fejvadászok a jelentkezőtől, hogy tisztában legyen jövőbeli pozíciójának minden apró részletével, csupán azt szeretnék tudni, mennyire talpraesett, illetve milyen általános szakmai ismeretei vannak. Meg szeretnének bizonyosodni a pályázóban rejlő proaktivitásról, illetve improvizációs és kommunikációs képességéről, hogyan képes kezelni a váratlan helyzeteket. A válasz persze nem teljesen egyértelmű még akkor sem, ha a pályázó mindent tud az üzletről, maximálisan felkészült az interjúra az adott cégből.

Elsőként azt vegye figyelembe, hogyan illeszkedik az adott szerepkör a cég üzleti struktúrájába. Egy kezdő pozícióról van-e szó, ahol új folyamatoknak, eljárásoknak és rendszereknek kell megfelelni, vagy egy vezetői szintű állásról, ahol az új munkatársnak azonnal bele kell vetnie magát a feladatok sűrűjébe, és egy egész csapat eredményességéért kell-e felelnie?

Amennyiben egy kezdő pozícióra jelentkezett, beszéljen arról, miként kezdene hozzá azon feladatok megvalósításához, amelyekben korábban semmilyen gyakorlatot nem szerzett. Domborítsa ki a felelősségi körhöz kapcsolódó erősségeit, tudását. Érdemes átgondolnia korábbi munkahelyén töltött első néhány hetét is, hiszen ez is segíthet megválaszolni az interjúztató trükkös kérdését azzal kapcsolatban, mit tenne az első hónapban az új pozícióban. Ezzel szemben egy magasabb pozícióban próbálja meg már az interjún tisztázni, hogyan építené ki munkahelyi kapcsolatait, illetve miként nyerné el leendő munkatársai bizalmát.

Függetlenül attól, milyen tehetséges az álláskereső, egy kis időt biztosan szánnia kell majd arra, hogy feltérképezze, hogyan megy az üzlet, milyen a szervezeti kultúra, kikkel kell majd nap mint nap közvetlenül együtt dolgoznia, illetve milyen a csapatdinamika az adott munkahelyi csoporton belül. Ezt követően érdemes azokra a menedzsment stratégiai kérdésekre fókuszálni, melyekkel korábbi munkahelyén, szerepkörében találkozott, illetve azokra az ötleteire is kitérni, amelyekkel előmozdíthatja az üzletet a jövőben.

Bár a legtöbb munkáltató nagyra értékeli a proaktív, előre gondolkodó munkatársakat, mégis legyen óvatos a pályázó, és ne adja ki minden újító ötletét az első beszélgetés alkalmával! Térképezze fel, mennyire rugalmas a vezetőség az adott cégnél, mielőtt ötleteivel kezdi bombázni leendő munkáltatóit.

Használja ki az alkalmat arra is, hogy felvillantsa legfontosabb képességeit, készségeit, amelyek relevánsak lehetnek az adott pozícióban. Ha például valaki rendszerszemléletű, azaz szereti megtervezni napja minden apró momentumát, beszéljen arról, miként szervezné meg munkanapját, illetve rendszerezné feladatait. Amennyiben szeret emberekkel együtt dolgozni, azt hangsúlyozza, miként tudna beilleszkedni egy új csapatba, majd hogyan tudná támogatni a kollégáit, míg ha munkáját a gyakorlatiasság jellemzi, fejtse ki, milyen képességei teszik alkalmassá arra, hogy betöltse a meghirdetett pozíciót. Ezt követően próbálja meg a jelentkező rövidre fogni válaszát, frappánsan összefoglalva, hogy ő maga mit vár az első néhány héttől, illetve miként tekint saját fejlődésére.

Természetesen beszélhet általánosabban is az első hónappal kapcsolatos elvárásairól. Fejtse ki, miként kezelt korábban kritikus helyzeteket, feladatokat előző munkakörében. Soha ne vesszen el a részletekben, hangsúlyozza ki erősségeit, illetve hívja fel a figyelmet arra, mennyire szívesen fejlődne tovább és teljesedne ki az új szerepkörben!

karrier  •  munka  •  állásinterjú  •  állás  •  jl_karrier  •  interjú kérdés  •  új munkahely  •  munkaerő felvétel
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen