Tegyen fel rázós kérdéseket a főnökének!

szerző: Kutasi Judit
2012 január 16.

Komoly önértékelési problémák forrása lehet, ha a beosztott semmilyen visszajelzést nem kap a főnökétől. A hosszú távú érvényesülés, karrierépítés érdekében éppen ezért bizonyos kérdéseket akkor is érdemes feltenni a vezetőnek, ha a kirúgástól tart a munkavállaló.

Számtalan kérdést tehet fel a dolgozó, hogy kiderítse, mennyire elégedett vagy épp elégedetlen a teljesítményével közvetlen főnöke, ha amúgy semmilyen visszajelzést nem kap tőle. Érdemes azzal nyitni, hogy mi az, ami a feladatok közül – felettese szerint – a legjobban ment az utóbbi időszakban. A következő kérdésekkel szintén kiugraszthatja a nyulat a bokorból:

1. „Mit kellene a jövőben másképp csinálnom?”

Ettől a provokatív kérdéstől, illetve a rá adott választól méltán félhet a munkavállaló – már ha ő maga is úgy érzi, találhatnak kivetnivalót abban, hogyan végzi a munkáját. Ugyanakkor még mindig szerencsésebb ezt a kérdést feltennie a dolgozónak, mint azt firtatni: mi az, amit elrontott az utóbbi időszakban. Ezzel a hozzáállással máris pozitív irányba terelheti a beszélgetést, jelezve, hogy tanulni, fejlődni szeretne, illetve hosszú távon is az adott cégnél képzeli el a karrierjét.

2. „Mit tehetnék azért, hogy jobban teljesíthessek?”

E kérdéssel azonnal tisztázhatja a beosztott, milyen elvárásokat támaszt vele szemben a főnöke. Lehet, hogy nem elégedett maradéktalanul eddigi teljesítményével, mégis jobb ezt az utat választani, mint a múltban nyújtott teljesítményen vitatkozni.

3. „Milyen téren kellene még képezni magam, fejlődnöm?”

A válasz segíthet a munkavállalónak abban, hogy értékelje jelenlegi helyzetét, illetve megtervezze szakmai pályafutását, előmeneteli lehetőségeit. Szakértők szerint amennyiben munkafeltételei, feladatai nem kívánatos irányba változnak, érdemes újragondolnia karriercéljait.

4. „Tehetnék valamit azért, hogy könnyítsek a helyzetén?”

Bármilyen meglepő, a legtöbb főnök nem gyakran szembesül ezzel a kérdéssel. Kevés alkalmazott veszi figyelembe, gondolja át, hogyan tehetné könnyebbé közvetlen felettese életét. Éppen ezért esélyes, hogy ezt a merész kérdést, pozitív hozzáállást méltányolni fogja a főnöke.

5. „Hogyan lehetnék hasznosabb tagja a csapatnak?”

A legtöbb munkahelyi csapatban a tagok kölcsönösen függnek egymástól. Előfordulhat, hogy bár a munkavállaló jól végzi a feladatait, megfelelően kommunikál a kollégáival, főnöke mégis úgy találja, hogy lehetne még tökéletesíteni az együttműködést. A kérdéssel ugyanakkor a beosztott azonnal jelzi, abszolút csapatjátékos.

6. „Mik a következő évre kitűzött célok?”

Felmérések szerint a legtöbb alkalmazott nem ismeri, vagy ami még rosszabb, nem érti főnöke céljait. Amennyiben ismeri ezeket a prioritásokat, hasznos támogatást nyújthat a cégének, illetve vezetőjének egyaránt, amely biztosan pozitív hatással lesz a következő teljesítményértékelésére.

7. „Milyen üzleti kihívásokkal kell a (közel)jövőben szembenéznünk?”

Ezzel a kérdéssel arra tud rávilágítani a beosztott, hogy saját napi feladatain túl a nagyobb összefüggéseket is látja. Pozícionálni tudja magát, elérheti, hogy főnöke hosszú távon is gondolkodjon benne.

8. „Milyen karriert tud elképzelni az én hátteremmel, végzettségemmel?”

Mindenképpen érdemes feltenni ezt a kérdést, ha karrierjét a jövőben is aktuális munkáltatójánál képzeli el. Kezdeményezzen minél hamarabb, ugyanis semmilyen garancia nincs arra, hogy más megteszi ezt a munkavállaló helyett.

"Legnagyobb vezetői baklövések visszajelzés esetén" és "Öt leggyakoribb hiba, amit a főnök elkövethet" - a Jobline Magazinban.

karrier  •  munka  •  főnök  •  állás  •  jl_karrier  •  visszajelzés  •  kérdés  •  kirúgás  •  értékelés
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen