Erzsébet-utalványt kaphat a legtöbb munkavállaló 2012-ben

szerző: Kutasi Judit
2012 január 18.

Leggyakrabban az újonnan bevezetett Erzsébet-utalványt, majd a SZÉP Kártya vendéglátás alszámlájára nyújtott támogatást és az egészségpénztárba/önsegélyező pénztárba utalt juttatást adják idén munkavállalóiknak azok a munkaadók, akik már döntöttek a 2012. évi béren kívüli juttatásaikról - derült ki egy nemrég, 835 munkáltató válaszai alapján készített országos kutatás eredményeiből.

Országos felmérés keretében vizsgálta a DEVISE Hungary a Nemzeti Üdülési Szolgálattal együttműködve, mi várható a bérek és juttatások terén 2012-ben. A kutatásban tíz munkanap alatt minden iparágból rendkívül nagyszámú munkáltató (döntő többségében cégtulajdonos, első számú vezető és HR-es) vett részt. A legaktívabb a szolgáltató, a kereskedelmi, az IT, az építőipari, a járműipari, a különböző termelővállalatok és a pénzügyi szektor volt – mondta el a Jobline Magazinak Dara Péter szakértő, a DEVISE Hungary ügyvezető igazgatója.

Tájékoztatása szerint a felmérésben részt vevő munkáltatók 22 százalékánál nem változik a 2011-es keret, 14 százalékuknál nem volt és nem is lesz cafeteria. Ugyanakkor az adatszolgáltatók 11 százaléka vagy idén tervezi bevezetni a béren kívüli juttatást vagy emeli a tavalyi keretösszeget.

A munkáltatók 54,6 százaléka azért ad béren kívüli juttatást 2012-ben, mert a munkavállalóik elvárják, vagy azért (54,3 százalékuk szerint), mert kevesebbe kerül, mint ugyanakkora összeg bérként történő kifizetése. Ez a két megfontolás vezeti a toplistát, amelyben még a motivációs szempont (33,7 százalék), illetve a társadalmi felelősségvállalás (17 százalék) szerepel.

A juttatások közül az Erzsébet-utalvány a legnépszerűbb. Majdnem egyharmaddal többen adják ezt a dolgozóknak, mint a második helyen szereplő a SZÉP Kártya vendéglátás alszámlájára nyújtott hozzájárulást. Harmadik a sorban az egészségpénztárba vagy önsegélyező pénztárba utalt hozzájárulás, negyedik az iskolakezdési támogatás. Ötödik a Széchenyi Pihenőkártya szálláshely alszámlájára nyújtott támogatás, amelyet a helyi bérlet, az önkéntes nyugdíjpénztárba utalt hozzájárulás, illetve a SZÉP Kártya szabadidő alszámlájára utalt – a rekreációt, egészségmegőrzést szolgáló – hozzájárulás, valamint a kockázati élet-, baleset- és egészségbiztosítás követ. A többi juttatás az előzőekhez képest jelentősen kisebb mértékben kerül 2012-ben a cafeteria elemek közé.

"Többe kerülnek a béren kívüli juttatások"
, illetve "Erre is felhasználható lesz az Erzsébet-utalvány" - a cikket elolvashatja a Jobline Magazinban.

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen